Chirtoca_deschide_md_02

Chirtoca: Ar fi mai bine dacă primarul general ar demisiona singur

Pe reţelele de socializare ia amploare campania de colectare a semnăturilor pentru demiterea primarului general de Chişinău.

Pe 15 iunie au avut loc dezbateri publice privind referendumul, în cadrul cărora au fost examinate variante de desfăşurare a acestuia. Subiectul „fierbinte” a servit drept motiv pentru interviul cu preşedintele fracţiunii comuniştilor şi celor fără partid din cadrul Consiliului municipal Chişinău, Vasili Chirtoca.

– Domnule Chirtoca, ce părere aveţi faţă de ideea desfăşurării referendumului?

– Fracţiunea comuniştilor şi celor fără partid, în care noi cu Ghenadie Botnaru sîntem independenţi, susţine ideea referendumului privind demiterea primarului general, Dorin Chirtoacă. Mai mult, noi sîntem printre iniţiatorii acestui referendum şi considerăm că domnul Chirtoacă trebuie să-şi dea demisia.

– Ce argumente pot fi invocate în favoarea acestui fapt?

– Sper că domnul Chirtoacă, care şi-a întemeiat recent o familie (cred că ar fi corect să se concentreze anume pe acest fapt), va demisiona singur. Pentru el ar fi mai bine dacă ar pleca singur din postul de primar general al Chişinăului şi s-ar dedica unei activităţi care îi place. Se spune că fericirea este atunci cînd vii la lucru cu bucurie şi te întorci acasă cu bucurie. Îmi pare că domnul primar nu este un om prea fericit, deoarece el nu vine la lucru cu dispoziţie bună şi o face pe parcursul multor ani, deoarece nu e lucrul lui. El nu cunoaşte specificul acestei activităţi şi se confruntă cu eşecuri, care sînt o consecinţă a neprofesionalismului.

– În ce se manifestă această calitate, în opinia Dumneavoastră?

– În neînţelegerea consecinţelor deciziilor adoptate, mai ales în administrarea unui complex atît de mare, cum este oraşul Chişinău. Din cauza eşecurilor multiple ale primarului nostru, el vine rar la serviciu. Se vede că oraşul cu problemele nu-l interesează. Însă nu e suficient că el nu e o persoană pe deplin fericită, el ne face şi pe noi nefericiţi, pentru că noi vedem un Chişinău care degradează. Şi acesta nu e nici pe departe o capitală europeană. Cu cît mai mult timp el o administrează, cu atît mai puţin ea devine capitală europeană.

Voi aduce doar cîteva exemple de neprofesionalism al primarului. Fracţiunea noastră a venit cu iniţiativa privind utilizarea deşeurilor menajere solide. Este vorba că, acum cîţiva ani, în loc să se înţeleagă cu conducerea satului Ţînţăreni, unde există o rampă special amenajată conform tuturor normelor şi ea mai poate fi folosită încă 27 de ani, a fost adoptată decizia de a depozita gunoiul la mina Purcel, în comuna Bubuieci, care nu este adaptată pentru aceasta. Acolo sînt depozitate circa 2 milioane de tone de deşeuri. Această grămadă de gunoi pluteşte pe 400 de tone de infiltrat toxic, ce otrăveşte apele freatice. Nimeni nu poate presupune care vor fi consecinţele, însă în satele vecine, apa din fîntîni deja nu e potabilă. Aşa pot proceda doar neprofesioniştii, care nu înţeleg ce fac.

Cu un an înaintea alegerilor anticipate, au venit consultanţi, pentru a-l ajuta pe Chirtoacă să devină din nou primar şi i-au recomandat să facă aşa ca în oraş să nu miroase a instalaţii de epurare a apelor. În final, a apărut cea de-a doua catastrofă ecologică. În loc să efectueze o reconstrucţie totală a instalaţiilor de epurare şi să deshidrateze complet nămolul pentru a fi utilizat în calitate de îngrăşăminte, a fost efectuată doar prima fază – să nu miroase. Adică, nămolul este prelucrat cu chimicale, este deshidratat parţial, se acumulează în saci mari de polietilenă – geotuburi şi se depozitează pe loc.

Tehnologia de epurare a apelor reziduale, prevăzută în proiecte şi care, probabil, va fi implementată (a fost anunţat un tender), nu prevede deshidratarea acestui nămol prelucrat de chimicale. Ce vor face mai departe cu el? Nimeni nu ştie. În schimb, a fost desfăşurată o acţiune de PR electoral. Aceasta este un rezultat al neprofesionalismului şi înţelegerii proaste a consecinţelor deciziilor adoptate.

Se pare că toţi observă faptul că în capitală are loc încălcarea regulilor de urbanism. Se permit construcţii pe teritoriile dintre case şi trotuare. Acest spaţiu este prevăzut peste tot în lume pentru piste pentru biciclişti, zone verzi, apropo, acolo sînt trasate comunicaţiile, iar la noi aceste teritorii sînt ocupate de chioşcuri, anexe etc. De asemenea, sînt efectuate lucrări de construcţie în interiorul blocurilor: unii consideră că, dacă există loc liber, atunci pe acesta trebuie înălţate neapărat nişte construcţii. Adică aceşti oameni nu ştiu că există reguli de urbanism, în conformitate cu care pe un teren trebuie creată şi o infrastructură socială – terenuri pentru copii, locuri pentru odihnă etc. Însă în loc să amenajeze aceste terenuri dintre blocuri, prietenii şi persoanele apropiate primarului general înalţă acolo case, provocîndu-le stupoare locuitorilor din preajmă. Ei le distrug mediul de viață.

La Chişinău nu sînt respectate absolut cerinţele privind ansamblul şi complexitatea construcţiei. Asta înseamnă că nu trebuie construite case cu multe etaje alături de case mici, fapt ce se face peste tot. Nu pot fi construite cartiere întregi fără crearea unei infrastructuri sociale. Însă nimeni, în special cei din Partidul Liberal, nu le pune asemenea condiţii acestor dezvoltatori. Viceprimarul Grozavu, fost decan al Facultăţii de Arhitectură, mi-a spus că în lume toate cerinţele s-au schimbat, acestea deja nu mai sînt ca cele din perioada sovietică. E pur şi simplu o demagogie, cu ajutorul căreia el îl convinge pe primarul general, care nu se pricepe, şi îşi soluţionează problemele.

Fiți atenţi la site-ul Primăriei. În loc să devină un instrument interactiv pentru locuitori, acesta este un simplu site, unde pur și simplu este plasată informaţie, deseori neactuală. Timp de 8-9 ani, putea fi creat un portal care ar fi integrat toate resursele informaţionale publice şi prin intermediul căruia orăşenii şi-ar fi putut soluţiona 90% dintre problemele lor în loc să alerge după diferite acte prin tot oraşul. Lista cu exemple poate fi completată.

– Cu ce credeţi că se poate lăuda Dorin Chirtoacă?

– Singurul lucru cu care Chirtoacă se poate lăuda este un PR frumos despre faptul cum el cheltuieşte banii noştri. Însă, dacă încercăm să ne aprofundăm, atunci reiese că el îi cheltuieşte la fel de neinspirat. De exemplu, antreprenorii principali ai Primăriei sînt nişte companii străine. E bine? De ce drumurile sînt construite de o companie străină, necalitativ, cînd noi avem întreprinderi moldoveneşti excelente ce ar putea executa aceste lucrări? În rezultat, mai bine de jumătate din bani se duc peste hotare, în loc să rămînă aici şi să creeze locuri de muncă, să formeze bugetul municipal din impozitele plătite etc.

Primarul a comandat terenuri sportive pentru copii – e bine. Însă, în primul rînd, acestea au fost amenajate în locuri nepermise. În al doilea rînd, el pur şi simplu a cheltuit banii noştri şi de două ori mai mult decît puteau fi cheltuiţi. La Chişinău este o întreprindere constructoare de maşini, care putea fabrica aceste terenuri la fel de bine. Însă el nici nu s-a gîndit să caute un antreprenor aici.

Aceste lucruri au loc peste tot şi nu pot fi reparate. Chiar dacă acest tînăr se va îndrăgosti de oraş, atunci anturajul din jurul lui, care profită de neprofesionalismul lui, soluţionîndu-şi problemele, nu-l va lăsa să repare ceva. De aceea, nu există altă variantă decît să încercăm să obţinem demisia lui Dorin Chirtoacă prin unul dintre două variante.

– Care dintre acestea, în opinia Dvs., este mai bună?

– Prima – hotărîrea Consiliului municipal (cea mai rapidă), a doua – iniţiativa societăţii civile, pe care o susţinem, şi vom colecta numărul necesar de semnături pentru a-l demite.

Cred că va fi foarte greu să promovăm această decizie în Consiliul municipal, deoarece este nevoie de 2/3 din voturi, iar 1/3 constituie consilierii Partidului Liberal. Cel mai probabil, aceştia vor putea aranja ca cineva din alte partide să nu voteze această demisie. De aceea, vom merge în paralel.

Vom insista asupra desfăşurării referendumului prin numărul necesar de semnături, obţinerea hotărîrilor respective ale instanţelor şi colaborarea cu Comisia Electorală Centrală. Cred că această problemă poate fi soluţionată, deoarece toată lumea este deja obosită de această fărădelege, neprofesionalism, corupţie, ce înfloresc în oraşul nostru şi de lipsa totală a unui sistem de control. Cel mai grav lucru este aversiunea faţă de oraş din partea celor care îl administrează. Poate aceştia iubesc Coloniţa, dar Chişinăul cu siguranţă nu.

SURSA: NOI.MD
Autor: Anghelina Taran

Leave a Reply