Chirtoca_CMC_18.02

Centrul istoric al Chișinăului are nevoie de protecție

Vasile Chirtoca, președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără partid din Consiliul municipal Chișinău (CMC), a înaintat un proiect de decizie privind conservarea și înnobilarea centrului istoric al capitalei.

În particular, se propune interzicerea construcției clădirilor mai înalte de 15 metri (cu excepția bisericilor), iar parcările nu trebuie să se afle la o distanță mai mică de 12 metri de la edificiile de importanță istorică. În prima etapă decizia se va referi la teritoriile aflate în perimetrul străzilor Ciuflea, București, Lev Tolstoi, Ismail, Kogălniceanu, Stere, Șciusev, Ștefan cel Mare, inclusiv Parcul Valea Morilor.

Vasile Chirtoca a înaintat inițiativa de a crea un regulament special pentru executarea lucrărilor de construcție și reparații în clădirile de importanță istorică. „Lucrările de construcție în clădirile de importanță culturală și istorică, care pot modifica fațada și interiorul, trebuie interzise. Noi propunem, de asemenea, interzicerea tăierii plantațiilor verzi în centrul istoric fără autorizația Consiliului municipal Chișinău”, a menționat consilierul municipal.

În conformitate cu proiectul propus de fracțiunea comuniștilor și neafiliaților, înălțimea clădirilor nu trebuie să depășească 15 metri. „Dacă e să analizăm experiența altor capitale europene, putem vedea că autoritățile urbane de acolo respectă această regulă. Spre exemplu, la Viena și Barcelona înălțimea clădirilor nu depășește anumite normative”, a menționat Chirtoca.

Reprezentanții PSRM și ai Partidului Nostru au susținut această inițiativă. Unul dintre consilieri a întrebat: „De ce proiectul prevede conservarea edificiilor istorice doar în perimetrul îngust al străzilor din centrul orașului?”. Drept răspuns, Chirtoca a spus că „este necesar de implementat inițiativa măcar pe teritoriul menționat, apoi de extins experiența pozitivă pe întregul centru istoric al Chișinăului”.

Ion Ștefăniță, consilier municipal neafiliat, a specificat importanța acestui proiect, menționînd că „centrul istoric al Chișinăului a rămas doar pe hartă”. „Există registrul clădirilor de importanță istorică, completat cu o întîrziere de aproape 20 de ani, în 2010. Acesta este insuficient pentru conservarea nucleului istoric al orașului”, – a spus Ștefăniță.

Leave a Reply