romashka

Capodopera arhitecturală „Romanița” nu mai poate fi observată din depărtare (VIDEO)

În ultimii ani, Chișinăul a fost distrus metodic, însă farmecul său de odinioară nu a dispărut în totalitate, iar cu o abordare iscusită, în oraș mai poate fi făcută ordine destul de repede.

Despre acest lucru a declarat într-un interviu acordat portalului de știri Noi.md consilierul municipal independent, cunoscutul om de afaceri, președintele DAAC Hermes, Vasile Chirtoca, care se află cu numărul 2 pe lista Partidului Socialiștilor la alegerile pentru Consiliul Municipal Chișinău.

Vasile Chirtoca a declarat că nu este de acord că farmecul de altădată al Chișinăului a dispărut în totalitate.

”Mie îmi place în continuare orașul nostru, dar în ultimii ani eu sufăr aproape fizic, urmărind cum este distrus Chișinăul. Au fost total încălcate principiile urbanistice de bază : caracterul complex, de ansamblu, zonarea”, a menționat el.

Bine-cunoscutul om de afaceri și consilierul municipal și-a exprimat regretul cu privire la faptul că, în capitală vederile spre capodoperele arhitecturale au fost îngrădite de clădiri primitive multietajate, sînt distruse monumentele de arhitectură, constructorii invadează parcurile, cartierele locative deja formate, a scăzut semnificativ nivelul proiectanților, avem multă arhitectură primitivă.

El a atras atenția asupra faptului că, de exemplu, vederea de pe viaduct spre capodopera arhitecturală ”Romanița” (mai este numită și ”Păpușoiul”) – clădirea rezidențială cu 22 etaje, construită cu mult drag în așa fel încît să poată fi admirată de departe, a fost îngrădită de un bloc de locuit multietajat cu o arhitectură sărăcăcioasă.

”Pentru așa ceva trebuie pedepsit și cel care a eliberat autorizația, și arhitectul, și constructorul, care de dragul banilor au comis o crimă împotriva orașului. Microraioane întregi sînt construite cu încălcarea normelor de densitate a clădirilor, de insolație și infrastructură socială, în șirul de case cu același nivel apar ”turnuri” hidoase, printre casele particulare se înalță clădiri multietajate…”, subliniat Vasile Chirtoca.

”Există multe astfel de cazuri, dar repet – încă avem parcuri minunate cu cascade de lacuri, unde situația mai poate fi reparată, nu este distrus în totalitate orașul vechi, în care se mai poate face ordine destul de repede, avem microraioane frumoase care trebuie amenajate și protejate de invazia constructorilor fără scrupule, avem terenuri libere pe care putem construi tot ce are nevoie orașul”, a spus el în încheiere.

Leave a Reply