Chirtoca_UASM_ (7)_s

Businessul sprijină modificările propuse, dar nu pe toate…

Site-ul Noi.md a solicitat comentarii privind inițiativele Ministrului Finanțelor de a schimba legile fiscale de la președintele companiei „DAAC Hermes” Vasili Chirtoca, prezentăm mai jos răspunsul său:

„Susținem măsurile de restabilire a bazei fiscale în cazul în care au fost stabilite vădit facilităţi în interesul unor agenți economici, ceea ce complet nejustificat și lipseşte direct bugetul de veniturile fiscale. Cu toate acestea, există două întrebări:

– Este necesar să se înțeleagă mai clar modul în care întreprinderilor care utilizează materiale plastice în producția lor li se vor impune taxe suplimentare. Un proiect de lege similar a apărut deja sub conducerea PDM-ului și le-a lezat interesele producătorii locali (care trebuiau să plătească o taxă de mediu suplimentară pentru utilizarea recipientelor din plastic în producția mărfurilor), dar nu afecta în nici un fel importatorii de bunuri similare ambalate în recipiente din plastic. Vom aștepta textele concrete.
– În mod obiectiv, suntem țara cea mai puțin dezvoltată din regiune, care, ca nicio alta, necesită să atragă investiții. Unul dintre factorii importanți la luarea deciziilor de către potențialii investitori este prezența unei legislații fiscale mai acceptabile decât în țările învecinate. Vreau să spun că într-o serie de țări europene există diferite avantaje pentru impozitarea câștigurilor de capital și, prin urmare, această problemă trebuie abordată foarte atent. În plus, facilităţile de impozitare a sporirii creşterilor de capital sînt foarte importante pentru un stat în curs de dezvoltare, deoarece contribuie, în condițiile unei capitalizări foarte slabe a companiilor moldovenești, la creșterea potențialului investițional. Eu consider că în țara noastră, timp de aproximativ 15 ani, nu ar trebui să existe impozit pe câștigurile de capital”.

Vă reamintim că recent, ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliţă, a prezentat în cadrul conferinței de presă principalele inițiative ale Ministerului de Finanțe privind politica fiscală, discutate și aprobate de Fondul Monetar Internațional.

În special este vorba de:
– anularea moratoriului privind auditurile fiscale de la 1 ianuarie 2018;
– anularea facilităţilor fiscale pentru entitățile care operează în domeniul jocurilor de noroc;
– abrogarea tuturor facilităţilor fiscale la realizarea proiectelor de parteneriat public-privat
– introducerea unei interdicții privind magazinele care funcționează în regim duty-free la intrarea în Moldova și pe teritoriul Transnistriei;
– majorarea ratei impozitului pe câștigurile de capital: pentru persoanele juridice – cu 100% și cu 50% pentru persoane fizice;
– anularea cardurilor pentru mâncare;
– anularea ratei preferențiale de TVA pentru sectorul HoReCa (10%) și revenirea la rata standard de 20%;
– creșterea ratei de impozitare pentru poluarea mediului cu 50% (pentru plastic);
– anularea scutirii personale a persoanelor fizice a căror venit anual depășește 360 mii lei;
– majorarea accizelor la produsele din tutun pentru sistemele de încălzire a tutunului;
– introducerea interdicției privind vânzarea produselor petroliere în regimul duty-free.

Leave a Reply