Vasile Chirtoca: ”Nu vedem probleme fundamentale care să nu poată fi soluționate cu Gazprom”
Noi.md a solicitat Președintelui companiei DAAC Hermes SA, Președintele Consiliului de Administrație al Viorica Cosmetic SA, Vasile Chirtoca, un comentariu privind așteptările mediului de afaceri, în vederea unei posibile crize energetice. Vă prezentăm răspunsul oferit de dumnealui:
– Noi nu vedem probleme fundamentale care să nu poată fi soluționate pentru ca Gazprom să livreze gaze naturale pe malul stîng în condițiile anterioare, în așa fel încît Moldova să fie alimentată integral cu energie electrică. Acest lucru este în interesul nu numai a țării noastre, dar și a Ucrainei, deoarece de o soluționare favorabilă a acestei probleme depinde furnizarea neîntreruptă în cea mai mare parte a regiunii Odesa nu numai de gaze, ci și de energie electrică. Există o rezolvare politică din partea Ucrainei aflate în război, care din principiu nu dorește să aibă nicio obligație contractuală cu Federația Rusă. Cu toate acestea, țările care s-au gîndit din timp la populația și industria lor, au rezolvat toate problemele și fie vor închiria sistemul ucrainean de transport al gazelor pentru a transporta gaze rusești ca fiind gaze azere, fie vor primi gaze prin rutele sudice.
Ce face conducerea noastră pentru a rezolva urgent criza energetică, pe care, în multe privințe, ea însăși a creat-o, nimeni nu știe. Se știe doar că Maia Sandu a plecat la Bruxelles – se pare că pentru a primi instrucțiuni, iar Guvernul a anunțat o stare excepțională în sectorul energetic, neevitînd tentația de a „lovi” în Gazprom făcînd acest anunț. Dar timpul trece, 31 decembrie se apropie, dar nimeni nu negociază cu Gazprom, pentru că sîntem foarte mîndri.
Care sînt problemele care nu pot fi rezolvate cu Moscova? Ei nu sînt mulțumiți de auditul efectuat unilateral de către partea moldovenească și insistă să recunoaștem datoria de 709,0 milioane de dolari? Înseamnă că trebuie să revenim la această problemă și să convenim fie asupra numirii unui audit suplimentar, care să convină ambelor părți, fie asupra achitării în rate a acestei datorii (dacă există) pe parcursul a zeci de ani (Gazprom, cel mai probabil, va fi de acord cu acest lucru), fie să căutăm alte soluții. Dar nu din poziție de forță, deoarece aici noi nu avem nicio forță (doar slăbiciune), dar cu respect pentru contraparte (așa cum fac alte țări) și cu o dorință vizibilă de a ajunge la un compromis. Dar dacă nu există respect, atunci măcar prefaceți-vă și veți fi înțeleși…
În perioada în care am „dominat” în negocierile cu Gazprom, supraplata pentru gaze, în comparație cu prețul pe care l-am fi putut obține de la Gazprom dacă ar fi existat o abordare constructivă față de negocieri, este cu siguranță deja mai mare decît valoarea datoriei pe care insistă partea rusă.
Așa că poate, dragi conducători ai statului, în loc să declarați stare excepțională în sectorul energetic, n-ar fi mai bine să călcați pe „gîtul propriului cîntec” și să îndreptați toată energia în rezolvarea problemei?
Sau, cel puțin, să ne spuneți nouă, celor care sîntem implicați în producție: să cumpărăm sau nu generatoare pentru întreprinderile noastre industriale? Este vorba de cîteva milioane de lei, pe care n-am vrea să le irosim în zădar pentru că cineva acolo sus face ceva greșit…..
Căci și fără asta businessul are destule probleme…
Leave a Reply