viopark

Vasile Chirtoca: „Proiectul VIOPark are un scop multifuncțional”

Pe teritoriul recuperat al unei foste cariere de lîngă Varnița se construiește un eco-oraș al viitorului, acolo a fost creată o zonă ecologică unică și, în general, proiectul VIOPark are un scop multifuncțional care presupune cultivarea de materii prime ecologice pentru fabrica Viorica Cosmetic, crearea unei pepiniere de plante pentru viitoarele așezări ecologice, producerea de alimente ecologice, aflarea confortabilă a turiștilor în sînul naturii, care vor consuma fructe naturale din plante curat ecologice.

Despre acest lucru a vorbit președintele companiei Daac-Hermes Vasile Chirtoca, în cadrul emisiunii „Вечерний Разговор”, relatează Noi.md.

Prezentatorul emisiunii, Pavel Duganov, a remarcat faptul că, datorită lui Vasile Chirtoca și „Daac Hermes”, lîngă Varnița este creat un oraș al viitorului, iar proiectul nu a avut o calea ușoară, cum fac mulți care închiriază păduri, terenuri fertile pentru 99 de ani, utilizînd poziția lor oficială, dar a luat o groapa de gunoi, a curățat-o și în locul ei a creat un oraș al viitorului. Acesta este un loc uimitor: lacuri, iazuri cu crini, pești de aur, copaci frumoși și în fiecare zi și în fiecare oră devine tot mai frumos.

Vasile Chirtoca a recunoscut că proiectul VIOPark nu a fost încă arătat nimănui.

„Există anumite reportaje pe Internet. Excursiile vor începe de anul viitor. Vom construi încă două obiecte care sînt necesare la fel ca infrastructura pentru a primi turiști”, a spus omul de afaceri.

„De fapt, în acest loc nu a fost o groapă de gunoi, dar a existat o carieră recultivată pe o suprafață de 130 de hectare, de unde se extrăgea prundiș, nisip. În vremurile sovietice, potrivit condițiilor, după extracția mineralelor, această carieră trebuia recuperată. Prin urmare, ea era umplută cu tot ce era pe acolo și pămînt. Acest teren a fost consolidat și am reușit ușor să-l cumpărăm. Bonitatea (nivelul de fertilitate) a acestui teren era foarte scăzut, iar legea bonității 60 permite administrației locale să schimbe destinația acestor terenuri pentru a le folosi nu în scop agricol, dar, de exemplu, pentru construcții. În cazul nostru, bonitatea a fost de 30. Timp de 6 ani noi am ridicat bonitatea și am primit deja un certificat internațional de gospodărie ecologică”, a declarat președintele Daac Hermes.

Potrivit lui, în ferma ecologică VIOPark, creată în apropierea satului Varnița din raionul Anenii Noi, lîngă rîul Nistru, sînt cultivate astăzi culturi foarte interesante.

„Acolo este cultivată secară ecologică, care este mai înaltă decît omul. Tulpina sa are o lungime de 2,5 metri. Noi creștem grîul original – speltă. Am plantat sute de mii de plante multianuale acolo. Care este scopul acestui proiect? Ele este unul multifuncțional! Acolo cultivăm materii prime în condiții de sălbăticie sau semi-sălbăticie pentru fabrica de parfumuri și cosmetice „Viorica”. În zona ecologică sînt cultivate plante ca mușețel, gălbenele, lavandă, salvie și altele. Planificăm să reproducem semințe de legume pe care le colectăm de la bunicii noștri, de asemenea originale, astfel încît roșiile și castraveții și alte legume să aibă miros, aromă, gust, astfel încît să fie cît mai utile posibil. Noi nu folosim deloc substanțe chimice și îngrășăminte în această fermă”, a spus Vasile Chirtoca.

„A doua sarcină a acestui proiect este de a crește răsaduri și semințe pentru viitoarele așezări ecologice, pe care intenționăm să le construim. Și în aceste așezări ecologice, cel puțin 30% din moșii vor fi distribuite, în condițiile furnizării de împrumuturi pe termen lung și fără dobîndă, acelor persoane care nu trebuie să fie bogate, dar să fie o parte importantă a infrastructurii acestei așezări. Aceștia sînt învățători, lucrători culturali, aceștia sînt oameni care vor oferi consultații în agricultură, se vor ocupa cu turismul. Tot aici intenționăm să construim un hotel, pentru ca oamenii să vină și să se întremeze. Deoarece baza sănătății noastre este o alimentație corectă și o atitudine corectă față de lumea exterioară. Dacă le putem face pe ambele, dacă avem acces la mîncare de înaltă calitate, atunci putem trăi fericiți pînă la adînci bătrîneți, din punctul meu de vedere. De aceea, totul ce producem în acest loc vrem să propunem oamenilor”, a declarat președintele Daac-Hermes.

Reamintim că gospodăria ecologică VIOPark a fost creată în apropierea satului Varnița din raionul Anenii Noi, lîngă rîul Nistru, pe o suprafață de 27 de hectare, pe care sînt amplasate uniform mai multe lacuri artificiale.

Timp de 4 ani, în VioPark au fost create 5 lacuri cu o suprafață totală de 6 hectare, în care cresc diferite tipuri de pește și de vegetație acvatică, au fost plantate zeci de mii de plante multianuale și construit un sistem de irigare.

În acest parc plantele sunt cultivate în conformitate cu principiile permaculturii. Scopul este de a transforma aceste 27 și alte 100 de hectare de teren într-o grădină mare înfloritoare, cultivată pe un teren cu potențial slab.

Ideea implementării proiectului de restabilire a echilibrului natural și de transformare a unui teren împărăginit într-o oază înfloritoare aparține conducerii DAAC Hermes, iar produsele sale sînt utilizate de fabrica de cosmetice Viorica-Cosmetic, care folosește plantele medicinale cultivate aici pentru a crea produse cosmetice naturale.

Peste 35 de specii de plante, arbuști și pomi fructiferi cultivate pe teritoriul VioPark au primit un certificat ecologic.

În general, proiectul este conceput nu doar ca o sursă de materii prime vegetale ecologice pentru fabrica Viorica Cosmetic, ci și ca o pepinieră de plante pentru viitoarele așezări ecologice.

Cu timpul, în VioPark va fi organizată o zonă de producție, unde vor fi produse uleiuri vegetale, extracte de plante și produse alimentare ecologice. Va apărea și o subdiviziune științifică a fabricii, unde se va studia modul în care diferitele componente ale plantelor afectează pielea omului și, în general, vor fi studiate proprietățile plantelor și impactul lor pozitiv asupra sănătății umane, în primul rînd în scopuri cosmetice și terapeutice.

Compania Daac Hermes intenționează să construiască în VioPark un centru turistic, un muzeu de antichități, un restaurant cu o bucătărie exclusiv ecologică, precum și un hotel cu o sală de conferințe unde va fi posibilă organizarea evenimentelor în afara orașului. De asemenea, vor fi construite mai multe moșii a cîte un hectar pentru a dezvolta tehnologiile organizării vieții în viitoarele așezări ecologice. Acolo turiștii vor putea trăi în sînul naturii și mănînca fructe naturale ecologice. Iar doritorii vor putea participa la crearea de noi produse cosmetice.

Eforturile companiei DAAC Hermes și ale tuturor celor care lucrează la dezvoltarea zonei ecologice de la Varnița sînt un excelent exemplu de creare a zonelor cu o microclimă, unde este restabilit echilibrul natural.

Leave a Reply