viopark

Secara ecologică este mai înaltă decît omul în VIOPark (VIDEO) ©

Pe cîmpurile gospodăriei ecologice VIOPark sînt cultivate cu succes spelta și secara, care vor fi folosite la producerea făinii organice din care se va coace ulterior pîine ecologică.

După cum a declarat pentru Noi.md managerul proiectului VIOPark, Andrei Cambur, ideea de cultivare a speltei și secarei pe teritoriul plantației ecologice a apărut după ce s-a dovedit că produsele din aceste cereale au un efect extrem de benefic asupra organismului uman.

„Și cum una dintre sarcinile companiei VIOPark este cultivarea produselor alimentare utile pentru organism, nu am putut ignora faptul că producătorii moldoveni de pîine ecologică au spus că nu au de unde să cumpere făină”, a spus Andrei Cambur.

Potrivit acestuia, spelta este un grîu antic care nu a fost modificat genetic de mulți ani. În prezent, el a rămas așa cum a fost cu 100 de ani în urmă.

secara_01

Oamenii de știință au dovedit că spelta conține toate microelementele care se găsesc în laptele matern, iar dacă copilul va mînca terci și pîine din făină spelta, sistemul imunitar se va întări.

„Dar, mai presus de toate, am încercat să folosim capacitatea secarei în calitate de erbicid natural, deoarece datorită creșterii sale rapide, ea suprimă creșterea altor buruiene și, în același timp, sistemul său de rădăcini afînă foarte bine pămîntul. Am semănat aceste culturi cu un utilaj de împrăștiat îngrășăminte minerale –cum pe vremuri oamenii semănau cu mîinile – și le-am plantat în pămînt cu o boroană. Mulți agronomi moderni rîdeau de metoda noastră și spuneau că nu vom obține niciun rezultat, dar acum toată lumea ne întreabă ce și cum am făcut că această cultură a atins la o asemenea înălțime”, a spus managerul proiectului.

„Desigur, în acest an condițiile climaterice sînt favorabile pentru cultivarea culturilor și sperăm că experiența noastră va aduce rezultate. Deoarece sîntem producători ecologici, anul acesta vom putea vinde produsele noastre cu un certificat ecologic. Pentru însămînțare, am folosit semințe organice Speltă. La secară am folosit soiul de selecție moldovenească – Zîmbreni 70”, a spus în concluzie Andrei Cambur.

secara_02

Reamintim că gospodăria ecologică VIOPark a fost creată în apropierea satului Varnița din raionul Anenii Noi, lîngă rîul Nistru, pe o suprafață de 27 de hectare, pe care sînt amplasate uniform mai multe lacuri artificiale.

Timp de 4 ani, în VIOPark au fost create 5 lacuri cu o suprafață totală de 6 hectare, în care cresc diferite tipuri de pește și de vegetație acvatică, au fost plantate zeci de mii de plante multianuale și construit un sistem de irigare.

În acest parc plantele sunt cultivate în conformitate cu principiile permaculturii. Scopul este de a transforma aceste 27 și alte 100 de hectare de teren într-o grădină mare înfloritoare, cultivată pe un teren cu potențial slab.

Ideea implementării proiectului de restabilire a echilibrului natural și de transformare a unui teren împărăginit într-o oază înfloritoare aparține conducerii , iar produsele sale sînt utilizate de fabrica de cosmetice Viorica-Cosmetic, care folosește plantele medicinale cultivate aici pentru a crea produse cosmetice naturale.

Peste 35 de specii de plante, arbuști și pomi fructiferi cultivate pe teritoriul VIOPark au primit un certificat ecologic.

secara_03

În general, proiectul este conceput nu doar ca o sursă de materii prime vegetale ecologice pentru fabrica Viorica Cosmetic, ci și ca o pepinieră de plante pentru viitoarele așezări ecologice.

Cu timpul, în VIOPark va fi organizată o zonă de producție, unde vor fi produse uleiuri vegetale, extracte de plante și produse alimentare ecologice. Va apărea și o subdiviziune științifică a fabricii, unde se va studia modul în care diferitele componente ale plantelor afectează pielea omului și, în general, vor fi studiate proprietățile plantelor și impactul lor pozitiv asupra sănătății umane, în primul rînd în scopuri cosmetice și terapeutice.

Compania DAAC Hermes intenționează să construiască în VIOPark un centru turistic, un muzeu de antichități, un restaurant cu o bucătărie exclusiv ecologică, precum și un hotel cu o sală de conferințe unde va fi posibilă organizarea evenimentelor în afara orașului. De asemenea, vor fi construite mai multe moșii a cîte un hectar pentru a dezvolta tehnologiile organizării vieții în viitoarele așezări ecologice. Acolo turiștii vor putea trăi în sînul naturii și mănînca fructe naturale ecologice. Iar doritorii vor putea participa la crearea de noi produse cosmetice.

Eforturile companiei DAAC Hermes și ale tuturor celor care lucrează la dezvoltarea zonei ecologice de la Varnița sînt un excelent exemplu de creare a zonelor cu o microclimă, unde este restabilit echilibrul natural.

Leave a Reply