derevo

Cînd și cum va fi rezolvată problema tăierii copacilor sănătoși în Chișinău

În Chișinău sînt tăiați mai puțini copaci sănătoși, dar această problemă încă există, deoarece Asociația ”Spații Verzi” a transformat anterior acest lucru într-o afacere de vînzare a lemnului de foc și funcționează și acum din inerție. În acest sens, conducerea acestei întreprinderi municipale trebuie să fie foarte bine curățată și la toate nivelurile.

O astfel de opinie a exprimat președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare a Consiliului Municipal Chișinău, Vasile Chirtoca, în cadrul unei conferințe de presă, unde a prezentat informații actuale cu privire la multe probleme de interes public, transmite Noi.md.

El a declarat că se opune categoric tăierii copacilor sănătoși și se declară pentru dezvoltarea spațiilor verzi.

”Noi, în general, sîntem o companie înalt ecologică, și eu vin dintr-o companie care implementează proiecte de înverzire, împădurire etc. Sînt categoric împotriva tăierii copacilor sănătoși. Categoric! Oricare ar fi motivele, fie că trebuie de făcut un trotuar, fie că există puțin spațiu, că există altceva, parcare și așa mai departe. Deoarece verdeața, copacii – sînt o bogăție pe care nu poate fi construită, ca o clădire. O clădire o poți construi în doi ani, iar un copac crește în mulți ani. Eu însumi am fost martorul unor astfel de cazuri, primesc multe semnale din partea orășenilor și de mai multe ori le-am trimis conducerii primăriei și am vorbit nu o singură dată cu directorul de la „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”. Dar mai există o oarecare inerție”, a subliniat Vasile Chirtoca.

Potrivit lui, motivul ar fi faptul că în 2016 a fost modificată Legea cu privire la municipiul Chișinău la inițiativa liberalilor. Și primarul a primit dreptul de a decide cu privire la tăierea plantelor și a copacilor. Anterior, această funcție aparținea Consiliului Municipal.

”A fost creat un întreg sistem de adunare a lemnelor de foc. În sectorul Rîșcani, apoi la Buiucani, erau locuri speciale unde erau tăiate lemne de foc, ca și cum ar fi un fel de Ocol silvic. Puteai merge acolo și cumpăra lemne de foc. Era organizat un întreg business. Și această inerție încă mai funcționează”, a declarat președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare a Consiliului Municipal Chișinău.

El a explicat cum se întîmplă acest lucru în practică.

”Conducerea „Asociației de gospodărire a spațiilor verzi” consideră că trebuie de tăiat un copac, deoarece, în opinia celor care taie lemne de foc, acesta ar putea cădea peste cineva. Aceștia fac un fel de înțelegere cu departamentele de mediu ale ministerului corespunzător, pregătesc documentele și le aduc viceprimarului, care este responsabil de aceasta. Și el este convins că, dacă nu va face acest lucru, copacul va cădea și poate ucide pe cineva. Și el semnează actul…”, a menționat Vasile Chirtoca.

”Eu cred că conducerea de la „Spații Verzi” trebuie curățată foarte bine și la toate nivelurile. Și deja am recomandat acest lucru primarului. Dar aș dori să atrag atenția asupra faptului că acum sînt tăiați totuși mai puțini copaci, deoarece primarul general este împotriva acestui lucru. Dar eu cred că mai este nevoie de puțin timp pentru a ne clarifica cu aceasta”, a subliniat el.

Leave a Reply