Chirtoca_ultimul_sunet_19

Vasile Chirtoca: Problema copiilor străzii din municipiu ar putea fi rezolvată destul de repede

Consilierul municipal independent, cunoscutul om de afaceri și filantrop, președintele DAAC Hermes, Vasilie Chirtoca, care este numărul 2 pe lista Partidului Socialiștilor la alegerile pentru consiliul municipal Chișinău după candidatul principal pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, împreună cu colegul său consilier Ghenadie Botnaru, a pregătit și realizat, cu participarea activă a fracțiunii PSRM, o decizie care ar permite păstrarea școlii-internat nr. 3 din Chișinău.

O decizie în acest sens a Consiliului Municipal Chișinău a fost adoptată la 5 iulie 2019. Documentul presupune păstrarea statutului actual al internatului nr. 3 din Chișinău pentru a asigura protecția drepturilor copiilor fără îngrijire părintească, precum și primirea de către aceștia a unei educații și instruiri complete.

Vasile Chirtoca – al doilea pe lista candidaților la funcția de consilier municipal al PSRM
Conform decretului, Direcția Generală Educație, Cultură, Tineret și Sport a fost însărcinată să asigure funcționarea instituției fără reorganizarea acesteia, precum și să creeze condițiile necesare pentru realizarea procesului de învățămînt.

„Decizia luată ne va permite să păstrăm, acum deja unica, școală-internat nr. 3 din Chișinău și să rezolvăm problema copiilor străzii din Capitală, numărul cărora a crescut semnificativ în ultimii ani”, a spus Vasile Chirtoca.

El a menționat că în urmă cu zece ani în Moldova nu exista o asemenea problemă. „Știm foarte bine acest lucru, deoarece compania DAAC Hermes a ajutat trei orfelinate. Acum ajutăm doar unei singure școli-internat din Chișinău. Și știți de ce? Pentru că, aproape toate orfelinatele din țară au fost închise, deoarece în țară este pus în aplicare un program neclar, aruncat nouă de peste hotare. Există suspiciunea că acest lucru s-a făcut în mod special pentru a scoate copiii de sub tutela statului, și a-i vinde mai apoi peste hotare cu bani buni familiilor înstărite fără copii. Dacă e să vorbim despre orfelinatele aflate sub tutela companiei noastre, ele aveau o bază materială solidă, acolo lucrau pedagogi buni experimentați, am investit milioane de lei în ele. Acolo a fost creat un sistem calitativ de educare a copiilor cu o soartă grea, care funcționa bine încă din perioada Uniunii Sovietice”, a declarat Vasile Chirtoca.

„Informații despre unde au fost trimiși copiii de acolo, noi nu putem obține. Se presupune că ei au plecat la rude sau plasați în orfelinate de tip familial sau repartizați părinților profesioniști. În marea majoritate a cazurilor, acest lucru nu corespunde adevărului – copiii parcă s-au evaporat. Unde au dispărut acești copii? Unii dintre ei pot fi întîlniți în hotelul Inturist (cunoscut și sub numele de Național, care este într-o stare abandonată – Ed.), în subsoluri, ei cerșesc pe străzi”, a adăugat consilierul municipal.

Vasile Chirtoca și-a exprimat încrederea că problema copiilor străzii din municipiul Chișinău poate fi rezolvată destul de repede. „Există o școală-internat nr. 3, care are rezerve pentru plasarea copiilor, în plus am putea să ne înțelegem cu centrul pentru copii din satul Pîrîta, care a fost construit cu ajutorul investițiilor străine. Am ajutat acest centru, în care au fost create condiții excelente și confortabile. Ce poate fi mai important decît copiii?”, a concluzionat alesul local.
Centrul de tip familial pentru copii „Orașelul Copilăriei” a fost deschis în satul Pîrîta, raionul Dubăsari, în 2005. În el locuiau pe tot parcursul anului cîteva sute de copii. Decizia de închidere a acestuia a fost luată la sfîrșitul anului 2016, iar clădirile de infrastructură construite acolo sînt pur și simplu inactive.

Leave a Reply