Tichetele de masă – un proiect de afaceri pentru țările bananiere
În contextul apelului Asociației Businessului European (EBA) lansat în adresa Guvernului noi am solicitat președintelui Companiei DAAC Hermes Vasile Chirtoca să-și expună opinia pe marginea anulării tichetelor de masă.
„Domnule Chirtoca, în comentariile Dvs. pentru site-ul nostru referitor la modificările introduse în impozitarea businessului Dvs. nu ați spus nimic despre eventuala anulare a tichetelor de masă. Care este poziția Dvs. în acest sens?”
Eu salut tot ce este în beneficiul cetățenilor moldoveni și angajaților companiei noastre în special. Însă mie nu-mi place populismul în spatele căruia deseori se află interesele mercantile ale unor persoane asociate guvernării. Posibil că nu toată lumea cunoaște că concomitent cu introducerea tichetelor de masă au fost ridicate facilitățile fiscale la achitarea ajutorului material unic în cuantumul unui salariu care putea fi acordat fiecărui angajat al companiilor moldovenești.
Care este legătura? Totul este foarte simplu. Anterior bugetul nu obținea nimic de pe urma achitării ajutorului material, fiind în beneficiu doar angajații întreprinderilor. „Cum așa?”?, au gîndit în Guvernul Filip. Și iată că a apărut ideea de a transforma acest ajutor material într-un proiect social astfel încît suma care înainte nu ajungea în buget, ci rămînea la angajați și întreprindere, să o primească cineva. Poate nu toată lumea cunoaște că compania străină care emite „tichete de masă” cîștigă foarte mulți bani (practic din aer), obținînd comisioane obligatorii din partea magazinelor alimentare și a întreprinderilor de alimentație publică care acceptă tichete.
Și acest proiect cu miros urît inventat pentru țările bananiere a fost oferit de guvernarea precedentă drept o mare grijă pentru bunăstarea oamenilor. Adică, dacă pur și simplu le vei da oamenilor banii, ei le vor cheltui pe ceva, dar nu pe produse alimentare, de aceea le vom da tichete de masă (chiar dacă sînt sătui). Ei ce, se vor comporta ca concetățeanul nostru din banc care a procurat automobilul Jaguar și a murit de foame?
Proiectul social în cauză nu este altceva decît un populism pur în vederea acoperii intereselor bănești ale autorilor acestei idei! Pe lîngă aceasta, proiectul a fost bine gîndit, deoarece majoritatea businessmenilor care achită salarii pe măsură și nu au planificat astfel de lucruri au fost nevoiți să procure aceste tichete (vecinii oferă tichete, dar noi?) pentru a fi priviți cu ochi buni de către angajați.
Reieșind din aceste lucruri, se pare în actualul Guvern sunt experți în populism care au decis să pună capăt acestui „proiect de afaceri”.
Eu susțin această hotărîre în cazul în care ea va fi adoptată. Noi însă sugerăm reîntoarcerea facilităților fiscale referitor la achitarea ajutoarelor materiale unice care întotdeauna au existat în Republica Moldova. Lasă oamenii să decidă singuri cum să cheltuiască banii săi.
Leave a Reply