Declarație: Problema gunoiului din Chișinău nu este atît de greu de rezolvat
Problema gunoiului din Chișinău nu este atît d egru de rezolvat, așa cum pare și așa cum părea acum 4 ani, trebuie doar de ajutat la finalizarea fabricii moderne de sortare și reciclare completă a gunoiului.
Această opinie a fost exprimată de consilierul independent al Consiliului municipal Chișinău, președintele companiei DAAC Hermes, Vasile Chirtoca, vorbind în cadrul unui interviu pentru postul de radio Europa Liberă, transmite Noi.md.
El a menționat că a studiat detaliat problema colectării și reciclării gunoiului din octombrie 2015, cînd s-a întîlnit cu oameni care au cu adevărat cunoștințe în acest domeniu, a vizitat gunoiștea de la Țînțăreni, a fost la Bubuieci, la 1 km de hotarul orașului Chișinăului, unde compania ABS Const construiește o fabrică modernă de reciclare completă a gunoiului. Tot acolo, nu departe, fosta conducere a orașului a amenajat o gunoiște temporară într-un loc complet nepregătit pentru aceasta – fosta carieră a fabricii Macon.
„Directorul companiei, Sergiu Balica este un mare romantic. Această persoană reprezintă o bogăție pentru țara noastră, deoarece a înțeles profund problemele de reciclare a deșeurilor. Containerele instalate în oraș pentru colectarea obiectelor din plastic aparțin companiei sale. El reciclează gunoi de mulți ani și produce saci pentru industria zahărului. Din această țesătură sînt produse și vestitele genți dungate. Sergiu Balica a studiat detaliat diferite tehnologii și a început să construiască o fabrică în valoare de 30 de milioane de euro pentru prelucrarea completă a deșeurilor de capacitate suficientă pentru municipiul Chișinău. El a ridicat clădirea în totalitate, a instalat trei linii pentru sortarea gunoiului, cheltuind 5 milioane sau 7 milioane de euro din banii lui. Dar apoi s-a oprit, pentru că avea nevoie de un partener. Autoritățile noastre pur și simplu nu l-a observat. Consiliul municipal, în decizia din martie 2018, pe care am pregătit-o, a obligat Autosalubritate să coopereze cu această companie”, a spus Vasile Chirtoca.
Potrivit lui, la uzina de astăzi există trei linii pentru sortarea gunoiului. Mai mult, municipalitatea trebuie fie să cumpere această întreprindere și să-i finalizeze construcția, investind 25 de milioane de euro în ea, primind banii dintr-un împrumut pe o perioadă de 20-25 de ani, fie creînd un parteneriat public-privat.
„Trebuie pur și simplu de ajutat la terminarea fabricii deoarece ea oferă nu numai sortarea tuturor deșeurilor. În procesul de sortare se selectează lemnul, metalul, sticla, plasticul, RDF, iar materia organică rămasă este reciclată. Iar el nu are această linie. Este foarte scumpă, dar dacă o vom instala, la ieșire vom putea obține electricitate, biogaz și cărămizi mici, de 7 ori mai puțin decît sursa originală de gunoi, care vor putea fi folosiți ca îngrășămînt sau puse la baza drumurilor. Acestea pot fi duse pur și simplu la Țînțăreni, deoarece nu sînt deloc toxice și pot fi depozitate acolo, deoarece la Țînțăreni este un depozit de deșeuri construit în anii ’80 ai secolului trecut, este în stare bună și este umplut doar pe jumătate. Cred că acest proiect va fi implementat cu siguranță”, a declarat consilierul independent al Consiliului Municipal Chișinău, președintele DAAC Hermes.
Leave a Reply