Vasilii CHIRTOCA: Avem tineri talentaţi
Pentru prima data în istoria modernă a Republicii Moldova, pugiliştii noştri nu au reuşit să ajungă în finala competiţiei olimpice la box, care a avut loc în 2016 la Rio de Janeiro.
Dar în anii precedenţi, sportivii noştri, deşi nu se aflau printre lideri, nici pe post de ”carne de tun” nu erau. Fapt demonstrat și de medaliile de bronz cîştigate de VItalie Gruşac (în 2000, categoria de pînă la 67 kg) şi Veaceslav Cojan (în 2008, categoria de pînă la 54 kg). Despre actuala situaţie din boxul național ne-a relatat maestrul în sport al URSS, preşedintele Federaţiei de Box din Moldova, Vasilii Chirtoca.
– Domnule Chirtoca, de ce boxerii moldoveni nu au participat la turneul olimpic?
– Cauza principală este modificarea modului de selectare pentru Jocurile Olimpice. A fost anulat principiul continental. Dacă în etapele anterioare de calificare, pentru a obţine biletul olimpic era suficient să ocupi un loc de frunte la campionatul Europei, apoi, în etapa actuală, la opt cei mai buni boxeri europeni din 10 categorii de greutate li s-a oferit dreptul de a participa la campionatul lumii, unde în categoriile grele accesul la olimpiadă îl obţinea doar campionul, iar în atele – sportivii care au ocupat primele trei locuri (deţinătorii medaliilor de bronz trebuiau să demonstreze cine e mai puternic în cadrul unei runde suplimentare).
Trebuie de menţionat că după Campionatul Mondial au fost desfăşurate alte două turnee olimpice. În funcţie de categoria de greutate, bilete la olimpiadă au obţinut boxerii care au ocupat locurile de la doi pînă la cinci (cel de-al cincilea devenea sportivul care a pierdut în sferturile de finală în faţa viitorului învingător).
La un pas de a accede la Jocurile Olimpice s-au oprit Dumitru Galagoţ (pînă la 64 kg), Vasili Belous (pînă la 69 kg), Valeriu Sîrbu (pînă la 75 kg), Alexei Zavatin (+91 kg). În două lupte ei au fost surclasaţi, iar în celelalte nu au avut suficientă dibăcie. Cel mai regretabil este pentru deţinătorul a două titluri la campionatul Europei Alexandr Rîşcanu (pînă la 52 kg), care a fost surclasat deschis la ambele turnee.
– Calificarea la Jocurile Olimpice pe principiu sportiv, dar nu regional e bună sau nu prea?
– Nu e o variantă optimă, pentru că un număr semnificativ de pugilişti au fost nevoiţi să participe la un număr mare de turnee de calificare. Iar la atleţi, indiferent de categorie, după punctul culminant urmează o cădere. Aşa e particularitatea organismului uman. Iar pugiliştii moldoveni s-au inclus în lupta pentru calificarea la olimpiadă în august 2015, începînd cu campionatul Europei, apoi a fost campionatul lumii, apoi alte turnee de calificare. Ultimul a avut loc cu o lună şi jumătate de la startul din Brazilia. Închipuiţi-vă de cîte ori sportivul trebuia să fie la apogeu, ţinînd cont că boxul este un sport periculos.
Extragerea cotelor după principiul regional este mai corectă, deoarece asigură reprezentativitatea sportivilor la Olimpiadă, în funcție de puterea boxerilor pe continent (în conformitate cu rezultatele ciclului olimpic anterior), precum și permite minimizarea erorilor grave (sau abuzurilor) la arbitrare. O altă modificare semnificativă a ciclului de calificare este reducerea considerabilă a cotelor olimpice.
– De ce?
– Pentru că o parte din foile olimpice a fost oferită pugiliștilor care au participat la competițiile organizate de asociațiile profesioniste WSB și ABB, create recent în cadrul AIBA (Federația Internațională de Box).
– Condițiile de calificare la Jocurile Olimpice pentru boxerii din toate țările Europei au fost egale?
– Da. Dar, spre deosebire de Moldova, majoritatea țărilor Europei demult dețin o infrastructură dezvoltată de box, cu o susținere financiară mai mare din partea statului, precum și o asigurare medico-vitaminoasă și științifico-metodică. În anii 90 ai secolului trecut și în anii 2000 ai secolului curent, noi încă mai ieșeam la suprafață în baza bagajului anterior. În prezent însă acest lucru este imposibil.
În Moldova majorarea finanțării boxului din partea statului are loc foarte lent. Iar în țările mari și mici din fosta URSS, care se îmbogățesc fulminant, boxul s-a dezvoltat în ritmuri sporite. Baza materială se învechește. Nu sînt suficiente săli bune. Lipsește baza pentru pregătirea olimpică a sportivilor, unde ar putea fi organizate anul împrejur competiții. Nu există un centru mare specializat pentru desfășurarea competițiilor internaționale. Sînt o mulțime de probleme nesoluționate, care doar se amplifică. Cu bagajul vechi nu poți pleca departe. De aceea, trebuie revizuită cardinal atitudinea statului față de sport în țară, oferindu-i prioritate la distribuirea mijloacelor bugetare.
– Nucleul selecționatei Moldovei este compus din pugiliști care evoluează demult pe arena internațională: Gojan, Belous, Galagoț, Rîșcan… Tineretul, deocamdată, nu poate fi o concurență pentru ei. Care e cauza?
– Federația de profil a stabilit că la campionatul țării participă toți boxerii, indiferent de reușitele obținute anterior. Chiar dacă ești campion al Europei, demonstrează-ți superioritatea printre conaționali pe ringul local. Dar și spectatorii care au venit să privească meciurile din cadrul campionatului Moldovei trebuie să vadă evoluția celor mai puternici pugiliști. Noi avem tineri talentați, pe care îi pregătim de următoarea olimpiadă. Este vorba de Dorian Bucșa și Iulian Ivanov din Hîncești, Mihail Cvasiuc și Vlad Gavriliuc din Grimăncăuți, Constantin Ursu din Chișinău, Daniil Platonovski din Tiraspol. Mai sînt și alți tineri sportivi cu perspectivă.
– Băieții din Moldova nu au pierdut interesul față de box?
– Copiii și adolescenții au aceste interes. Mai mult, au fost deschise cîteva cluburi de box private. Dar paradoxul constă în faptul că se reduce numărul doritorilor de a practica, cum se zice la noi, boxul mare. Boxul profesionist necesită și o altă activitate din partea antrenorilor. Iar la noi se atestă un deficit de antrenori. Iar generația tînără nu vrea să antreneze. Salariile mici, stresul de la vizitarea numeroaselor cabinete ale funcționarilor, concurența sporită din partea boxerilor din alte țări, mai bogate, nu contribuie la înnoirea „sîngelui de antrenori”. Iar antrenorul este o verigă importantă în dezvoltarea pugilistului ca profesionist.
Totodată, mai există problema concentrării boxului matur într-un singur centru „Grimăncăuți”, unde sînt create de către stat condițiile necesare pentru pregătirea sportivilor de înalt rang. Petru Caduc, desemnat de Federație drept antrenor principal al selecționatei naționale, în ultimii ani, practic, nu-și îndeplinește această funcție, pentru că are grijă doar de interesele pugiliștilor care se antrenează la Grimăncăuți.. Da, școala de la Grimăncăuți este puternică și are boxeri puternici, dar noi avem nevoie de un antrenor superior al echipei naționale, care va pune suflet pentru tot boxul din Moldova, și nu doar pentru clubul său. Eu l-am atenționat în repetate rînduri pe Petru Vasilievici asupra necesității acordării unei atenții sporite și boxerilor din alte regiuni, dar, deocamdată, nu văd efectul. Această problemă urmează a fi soluționată în timpul apropiat, inclusiv prin impulsionarea activității antrenorilor din școlile de box de la Chișinău și din raioane.
Aș mai vrea să menționez și că astăzi nivelul boxului între țări s-a egalat. Practic, nu există outsideri și favoriți incontestabili. Mult contează pregătirea științifică a pugiliștilor de turnee în formă sportivă maximă, stabilitatea psihologică pe parcursul întregului turneu. Noi continuăm să pregătim sportivii de turneele europene și mondiale după metodele vechi, fără maseuri, psihologi.
– Federația de Box a Moldovei l-a desemnat cel mai bun sportiv al anului 2016 din Moldova pe Vasile Belous. El a ocupat locul trei la Turneul European de Calificare pentru Jocurile Olimpice – cel mai înalt printre sportivii moldoveni. Nu e prea puțin pentru titlul de cel mai bun pugilist al țării?
– În anul olimpic nu se desfășoară campionatul european și cel mondial. Iar faptul că Vasile s-a oprit la un pas de a obține biletul spre Olimpiadă nu-i reduce din merite. Locul trei ocupat de el este nivelul unui sportiv de rang internațional. Boxul este un sport individual. Fiecare sportiv învinge singur. Cum spune proverbul – pentru unul bătut se oferă doi nebătuți. Iar băieții noștri au fost și bătuți, dar și știu să bată. Moldova întotdeauna s-a remarcat prin talentele sale sportive. Și nu doar în box.
Vladimir Sidorenco
Leave a Reply