Chirtoca_Inimile_Chisinaului_Buiucani_12

Nu cumva ni se impune sistemul de educație în stilul „Pavlik Morozov”?

„Dacă este vorba despre informarea părinților, oferirea asistenței consultative și materiale în educația copiilor, atunci aceste inițiative sînt salutabile”, a declarat pentru NOI.md omul de afaceri, conducătorul holdingului „DAAC Hermes”, Vasili Chirtoca, comentînd intenția Ministerului Educației de a elabora concepția de „educare a părinților”.

Totodată, Vasili Chirtoca consideră că asemenea procese trebuie să aibă loc doar benevol, fără imixtiunea statului în viața familială. „Ar fi bine de organizat instructaje (poate că este mai important) privind bazele vieții de familie pentru cei care intenționează să se căsătorească, punînd accentul pe necesitatea repartizării funcțiilor în familie, rolul diferit în unele probleme al bărbatului și femeii (dar în egală măsură important și onorabil). Este foarte important de informat tinerii despre organizarea alimentației corecte în familie, despre condițiile în care este de dorit de conceput, născut și educat copilul, cum de făcut ca acesta să crească sănătos, liniștit și să se dezvolte bine”.

Însă pentru a înțelege ce intenționează Ministerul Educației, trebuie de citit proiectele concrete ale actelor normative sau legislative. Bunele intenții ale funcționarilor pot „ascunde” orice. „Nu cumva sub forma implementării unor alte valori străine ni se impune sistemul de educație în stilul «Pavlik Morozov»? Nu cumva vor să ne demonstreze că funcționarii de la Ministerul Educației (sau de la alte instituții de stat), mulți dintre care nu au experiență personală în calitate de părinte, vor avea mai bine grijă de copii noștri, decît părinții? Nu cumva ei ne pregătesc pentru imixtiunea statului în viața familiei, care este ultima cetate a omului contemporan, în care acesta se poate proteja pe sine și pe membrii familiei sale de «valorile» actuale?”, se întreabă Vasili Chirtoca.

În opinia omului de afaceri, „legislația moldovenească conține în deplină măsură prevederi care protejează drepturile copilului, inclusiv, de părinții inadecvați. Funcționarii trebuie doar să le studieze cu atenție și să le execute”.

Leave a Reply