Chirtoca_dendrarium_ (10)

Perspective ecologice pentru Chișinău

Sursa noastră întotdeauna s-a distanțat de ceea ce ține de politică. Principala sa sarcină am văzut-o în promovarea ideii unei interacțiuni armonioase între om și natură. Cu toate acestea, nici o idee, chiar și una dintre cele mai frumoase, nu poate fi realizată fără sprijinul resurselor administrative. De aceea, de data aceasta vom aborda tema viitoarelor alegeri locale din motiv că pentru postul de primar al Chișinăului de la partidul PCRM va candida Vasile Chirtoca – un om pentru care mediul este meseria și îndeletnicirea vieții. Astfel Chișinăul are o șansă de a deveni un oraș cu condiții de viață mai favorabile. Și această șansă nu trebuie ratată.

Vasile Chirtoca este cunoscut în Moldova și peste hotare ca fondatorul și liderul holdingului DAAC Hermes Grup, din care fac parte aproximativ 40 de agenți economici, uniți printr-o strategie comună de dezvoltare. Într-un interviu d-nul Chirtoca a menționat că una dintre principalele probleme în Moldova este că bussinesul nici pe departe nu are ca scop de a aduce folos țării și poporului. Prin urmare, astăzi consumăm mezeluri fără carne, înghețată fără urme de lapte, produse cu o mulțime de „E-uri” pe etichetă, etc. Ca rezultat, scade natalitatea, tot mai des apar cazuri de infertilitate în cuplu, populația suferă de o mulțime de boli. Tocmai de aceea, d-nul Chirtoca și-a început afacerea cu proiecte de mediu.

Potrivit spuselor sale, el și mulți colegi ai săi s-au născut în sat și au crescut consumând legume și fructe cultivate din semințe, date oamenilor de Dumnezeu, și despre calitatea acestora vorbea de la sine gustul său bun. Dar cu timpul pe rafturile magazinelor tot mai rar se găseau astfel de produse, până când au fost înlocuite cu cele standardizate și concepute atent de către cercetătorii occidentali, care, din păcate, nu au nici miros, nici gust, și nici folos. Anume această substituire, potrivit lui V. Chirtoca, și este o consecință a businessului criminal, îndreptat împotriva umanității. La urma urmei, din cauza consumării produselor de calitate inferioară suferă nu numai stomacul, ci și gândirea umană.

D-nul Chirtoca însuși este un sportiv pasionat. Are un grad de maestru al sportului de box. În prezent, ocupă funcția Președintelui Federației de box din Republica Moldova. Sub conducerea sa, boxul moldovenesc a ivit lumii mulți luptători vestiți, precum medaliații Jocurilor Olimpice și Campionatelor Europene Vitalie Grușac și Veaceslav Gojan, Igor Samoilenco, Alexandru Rîșcan, Dumitru Galagoț și alții. Un stil de viață sănătos a devenit pentru Vasile Chirtoca o normă a vieții.

De aici probabil și s-a făcut alegerea sa în domeniul afacerilor. Încă în 1989 Chirtoca a creat o companie de cooperare științifică și tehnică „Valul albastru”, care se ocupa de proiectarea și construirea sistemelor de tratare a apelor uzate pentru întreprinderi industriale. În prezent, compania se numește DAAC Ecoplant și implementează proiecte în domeniul agriculturii ecologice. Mai întâi de toate este vorba despre realizarea proiectului privind crearea așezărilor ecologice în Republica Moldova. „Ideea este de a crea o așezare, în care fiecare locuitor ar avea un hectar de pământ, și pe acest teren ar putea crea moșia sa de familie, ceea ce i-ar face viața complet autonomă și independentă de alți factori – explică ideea d-nul Chirtoca. – Pe un teren cu o asemenea suprafață, s-a putea crește ușor circa 20 de tone de produse ecologice superbe. Și nu va fi o agricultură propriu-zisă , deoarece fermierii contemporani au devenit sclavi ai clișeelor. Și aplică metode care reproduc o atitudine greșită față de agricultură, continuând să se îndepărteze de la conștiința și atitudinea sa inițială, pe care o aveau față de natură și pământ”.

Compania DAAC Ecoplant colaborează îndeaproape cu un om remarcabil al zilelor noastre – Sepp Holzer. Holzer locuiește în Austria, și moșia sa, pe care a moștenit-o în vârsta de 18 ani, cu aproape o jumătate de secol în urmă, este situată la o altitudine de la 1200 la 1500 de metri și are o suprafață de 40 de hectare. Toate procedeele de ”agricultură” ale sale constau în ceea că aruncă un amestec de semințe în primăvară, iar vara și toamna strânge recolta. Nu sapă, nu fertilizează nimic, ci permite ecosistemului să evolueze în mod liber. Și în același timp este un fermier-milionar. Produsele sale se procură de restaurantele și magazinele bine-cunoscute pe piața alimentelor ecologice. Abordarea sa a agriculturii Holzer a dezvoltat-o pe baza unui sentiment special, care i-a fost dat încă din copilarie – o intuire a naturii. La început, metodele sale au stârnit o nemulțumire mare din partea autorităților și din partea vecinilor. În ceea ce privește agricultura, oamenii sunt extrem de conservatori. De multe ori Holzer a fost judecat, a pierdut o mulțime de procese, și numai faptul că în Curtea Supremă de Justiție a Austriei au mai rămas niște oameni vârstnici din sate, care înainte de a emite verdictul final au decis să-i viziteze moșia și să vadă totul cu ochii proprii, i-a permis să-și continue treaba. Compania Ecoplant a tradus în limba moldovenească și a publicat două cărți lui Sepp Holzer pentru ca cunoștințele acumulate de acesta să fie disponibile și pentru toți agricultori ai noștri.

Totodată Vasile Chirtoca întotdeauna a susținut că anume oamenii de afacere sunt capabili și trebuie să muncească pentru binele viitorului omenirii, deoarece în lumea socio-economică contemporană numai aceștia pot acumula fonduri necesare pentru implementarea proiectelor promițătoare.

Însă pentru aceasta, activitatea de antreprenoriat are nevoie de stabilitate. În timp ce principala noastră problemă constă în „democrația neînfrânată”, cum o numește Chirtoca. „Toate statele cu structuri stabile sunt organizate pe baza de continuitate a puterii – afirmă el. – Anume continuitatea este o garanție a stabilității. Cele mai stabile state au un sistem politic cu două partide. Astfel sunt puse în aplicare obiectivele strategice, obiectivele stabilite încă de strămoșii noștri. Însă în loc de a ne transmite experiența țările acestea ne învață să facem o democrație neînfrânată. În timp ce experiența arată că nici o țară nu a putut ieși din criză fără o verticală rigidă a puterii”.

Printre sarcinile prioritare care stau astăzi în fața autorităților moldovenești d-nul Vasile Chirtoca acordă o atenție deosebită refacerii habitatului natural. De mai multe ori el a evidențiat problema uscării rezervorului de la Ghidighici, stării catastrofice a râurilor Bâc și Răut, problemelor ecologice ale Prutului și Nistrului. Ca membru al Consiliului Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, Chirtoca deseori a subliniat importanța pe care o are pentru țara noastră râul Nistru, care este și al doilea fluviu după lungime din Europa. A ridicat intrebări cu privire la necesitatea restaurării și protecției a Nistrului.

În același timp d-lui are un plan concret pentru modul în care pot fi realizate aceste proiecte. Aici vor fi la îndemână ideile de restaurare a fluxului de apă, descrise detaliat de Sepp Holzer. În timpul vizitei sale în Moldova, apropo organizate de compania Ecoplant, Holzer a mărturisit că îi place mult țara noastră, și dacă ar putea da un sfat liderilor noștri de la guvern, el ar recomanda restaurarea sistemului de folosire a apei în scopuri agricole timp de cinci ani. În Republica Moldova cad circa 700-1000 mm de precipitații pe an, și acesta este un indicator foarte bun, dar din cauza terenului deluros, toate aceste precipitații, spălând solul fertil de-a lungul fluxului său și provocând inundații în zonele de coastă, se scurg în râuri și apoi în mare. Dacă această apă ar fi putut oprită și colectată, agricultorii noștri ar uita de secetă. Pentru a face acest lucru, e nevoie de a săpa mai multe iazuri și de a elimina unele baraje care blochează fluxurile râurilor. Deoarece încălcarea cursului natural al apei e o crimă împotriva naturii.

„Eu nu spun că sunt un om de afaceri cu cele mai înalte aspirații sufletești. Nu, eu sunt la fel ca toți ceilalți. Dar asta încercăm să facem. Adică, încercăm să facem ceva ce poate fi util tuturor, și mi se pare că clienții noștri, cumpărătorii noștri, oamenii care lucrează în compania noastră, apreciază acesta”, a declarat Vasile Chirtoca.

Dacă capitala noastră va fi condusă de o persoană care combină calitățile unui om de afaceri și ecologist, unui om care simte armonia naturii, aceasta va da Chișinăului o șansă să devină nu doar un oraș european, dar și un loc unde oamenii vin pentru a prelua cele mai bune practici de gestionare și de recuperare a echilibrului ecologic. O bună perspectivă pentru cei care gândesc la scară mare.

Ian Coraus

ecology.md

Leave a Reply