Vasile Chirtoca: „Economia în Moldova se ține doar pe marele entuziasm al oamenilor de afaceri”
În Moldova există o economie, dar supraviețuiește în principal datorită entuziasmului mare al oamenilor de afaceri, care rămîn optimiști incorigibili, în ciuda numeroaselor probleme existente.
Această opinie a fost exprimată de cunoscutul om de afaceri, președintele DAAC Hermes, Vasile Chirtoca, în platoul emisiuni Главное de la TVC 21, transmite Noi.md.
Potrivit acestuia, problemele actuale ale economiei republicii se datorează faptului că, după prăbușirea Uniunii Sovietice, Moldova nu a avut experiență de tranziție de la socialism la capitalism, autoritățile nu au știut cum să construiască o nouă economie, iar consultanții străini trimiși în țară pentru a le acorda ajutor fie nu știau ce este mai bine să se facă, fie, poate, în mod special sfătuiau astfel încît economia țării să se prăbușească și să nu se dezvolte. „Dacă ne întoarcem la istoria de 30 de ani a economiei noastre moderne din Republica Moldova, atunci, desigur, totul trebuie să înceapă cu politică. Așa s-a întîmplat. Eram toți liberali în acele vremuri. Ne-am săturat cu toții. Birocrația sovietică, ne-am săturat de lipsa de libertate care, după cum ne părea, exista atunci. Cred că Uniunea Sovietică era departe de a fi cea mai rea societate și era o societate în care era mult bine, și putem și sînt multe lucruri pe care am putea și ar trebui să le preluăm de acolo. Dar ce am obținut în acel moment? Nu a existat nicio experiență de tranziție de la socialism la capitalism. A existat doar experiența tranziției de la capitalism la socialism și nu există nici o cale inversă. Dar au existat politicieni, au fost politicieni profesioniști, lideri de partid, care s-au agitat și ei în noua situație și, în scurt timp, i-au depășit pe tinerii noștri patrioți proromîni. Aceștia, în cea mai mare parte, erau poeți, scriitori, oameni care în activitățile lor se ghidează preponderent de emoții. Anume acești oameni, care au ajuns inițial la putere, au ratat-o foarte repede, iar la putere au ajuns oameni experimentați, lideri de partid, membri ai Biroului Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova. Aceștia sînt oameni cu experiență. Acești oameni, veniți la putere, nu au lăsat ca țara noastră să cadă într-un război, într-o mare confruntare, am ieșit repede din acest conflict transnistrean”, a subliniat Vasile Chirtoca.
În același timp, el a atras atenția asupra faptului că acești oameni nu știau deloc să construiască o economie capitalistă. „Am proclamat că avem capitalism. Dar ei nu au știut cum să-l construiască. În schimb, acest lucru îl știau consultanții străini, care au devenit imediat mulți și care ne-au sfătuit cum să introducem o nouă monedă națională, cum să facem privatizări momentane, cum să distrugi colhozurile, sovhozurile, să împarți pămîntul. Cred că principala problemă a țării noastre și, ca urmare, a economiei, este că oamenii care au condus țara nu au știut să construiască o nouă economie, ei nu aveau cunoștințe. Și acei oameni care veneau din străinătate, ne-au dat sfaturile. Probabil că nici acești oameni nu știau ce era de făcut. Fie nu știau ce să facă, fie, poate, în mod intenționat ne-au dat astfel de sfaturi ca economia noastră să se distrugă, ca să nu ne dezvoltăm, totuși eu nu sînt adeptul celei de-a doua versiuni. Am impresia că aici ne erau și ne sînt trimiși nu chiar cei mai buni economiști, nu cei mai puternici oameni, și noi mereu primim sfaturi, în urma cărora nu ne putem dezvolta”, a spus cunoscutul om de afaceri, președinte companiei DAAC Hermes.
„Acesta este un punct foarte important. Și ceea ce avem astăzi, avem doar datorită marelui entuziasm al oamenilor de afaceri. După cum spun, noi, oamenii de afaceri moldoveni, sîntem niște optimiști incorigibili. Și mai avem, totuși, o economie. Avem o industrie, la noi aceasta s-a păstrat. Pot enumera cîteva industrii pe care le avem în ciuda a tot ceea ce am avut în tot acest timp, în ciuda felului în care am fost conduși și sîntem conduși. Avem o industrie a sticlei. Avem o industrie a cimentului. Avem o industrie a materialelor de construcții. Avem o industrie alimentara. Noi, practic, ne asigurăm aproape în totalitate cu lactate, produse din carne, băuturi. Avem o industrie de parfumerie si cosmetica. Mai avem cîteva întreprinderi de construcții de mașini Poate că nu știe toată lumea, dar avem o industrie bună a covoarelor, de exemplu, compania „Covoare-Ungheni” este una dintre cele mai bune zece companii de covoare din lume și îi îndemn pe moldovenii noștri să cumpere produse anume de la această întreprindere, și nu importată, ceea ce poate fi puțin mai ieftin. Avem industrie, avem Universitatea Politehnică, care încă produce ingineri. Ce-i drept, nu-mi prea este pe plac tendința spre producția de ingineri IT. Cred că acest lucru nu este foarte corect. Trebuie să producem mai mulți ingineri civili, ingineri în construcția de mașini, pentru că acesta este viitorul țării noastre!”, a subliniat Vasile Chirtoca.
Leave a Reply