Vasile Chirtoca: „Trebuie de lichidat corupția în primărie”

Trebuie de luat măsuri pentru a lichida corupția în primăria capitalei. În prezent, acolo lucrează unii oficiali și manageri, care se poziționează drept membri ai echipei primarului general și care, potrivit zvonurilor, nu vor mișca un deget dacă nu vor primi instrucțiuni de la superiorii lor sau nu vor avea propriul interes și beneficiu personal. În acest caz, ei sînt gata să rezolve orice problemă.

Despre acest lucru a declarat consilierul municipal al capitalei, șeful Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare, Președintele companiei Daac-Hermes Vasile Chirtoca, vorbind în cadrul ședinței Consiliului Municipal. Consilierul municipal i-a propus primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, să acorde o atenție deosebită problemei luptei împotriva corupției și să lucreze cu planul anticorupție, care este acum supus dezbaterilor publice, transmite Noi.md.

Vasile Chirtoca a amintit că aproape 100% din veniturile bugetare de toate nivelurile provin direct sau indirect din afaceri, iar aceeași situație se observă și la Chișinău. El a menționat că orașul abia începe să se dezvolte după mulți ani de degradare și este extrem de important să sprijinim întreprinderile care oferă resurse pentru dezvoltare.

„Dar, din păcate, în practică, situația este total diferită. Sînt organizate întîlnirile cu întreprinderi, asociații, dar fără nici un rezultat”, a subliniat consilierul municipal al capitalei, șeful Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare.

Potrivit lui, unii conducători din Primărie încă mai creează tot felul de probleme oamenilor de afaceri, întîrzie ani de zile soluționarea problemelor agenților economici și pur și simplu își bat joc de oamenii de afaceri.

„Dar cel mai important, multstimate Ivan Vasilievici, în doi ani puțin ce s-a schimbat. La început, oficialii se ascundeau, iar acum își ridică din nou capul. Se vede că băieții s-au adaptat stilului primarului general, care dedică mult timp rezolvării problemelor orașului și ale cărui mîini, se pare, nu au ajuns la această problemă. Probleme afacerilor creează și oamenii noi care se poziționează ca membri ai echipei primarului. Unii dintre ei au devenit adevărați birocrați în această perioadă. Vorbesc despre acei conducători ai Primăriei care nu vor mișca un deget dacă nu primesc instrucțiuni de la superiorii lor sau dacă nu au propriul interes. Dar, după cum se spune, dacă există un beneficiu personal, ei acceptă să rezolve orice problemă”, a spus Vasile Chirtoca.

„Pot judeca după cazurile care ajung spre a fi examinate în comisia pe care o conduc. Este absolut neclar cum Primăria decide asupra priorității examinării unor probleme individuale. Dar noi, consilierii municipali, sîntem obligați să examinăm toate problemele. Comisia trebuie să funcționeze și, dacă există drepturi legale, atunci omitem aceste probleme. Astăzi noi nu avem cazuri pe rol. Cu toate acestea, astăzi am fost informat că sînt unele cazuri și din nou acolo există întrebări. Solicitările repetate în adresa viceprimarilor și șefilor de departamente de a respecta o anumită ordine și de a pregăti dosarele pe măsura recepționării cererilor de la cetățeni și companii, nu au avut succes. În același timp, adesea sînt transmise Consiliului Municipal pentru examinare cazuri noi din 2020-2021. Desigur, pot exista probleme urgente, dar oricum trebuie să existe o ordine și nu majoritatea cazurilor”, a declarat consilierul municipal al capitalei, șeful Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare.

Potrivit acestuia, la ultima ședință a Comisiei, consilierii au cerut din nou conducerii Departamentului de Arhitectură să prezinte o listă completă a tuturor cererilor primite pe probleme ce țin de competența Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare pentru a forma o coadă corectă.

„Am dat o săptămână – au trecut două săptămîni și nimic. În ciuda faptului că le-am amintit, nu am primit niciun document. De ce? Nu este clar. Dar, așa cum am spus, există zvonuri că unii băieți de la conducerea primăriei se angajează să rezolve orice problemă. Probabil fără rînd. Poate din această cauză nu putem obține această listă”, a subliniat Vasile Chirtoca.

El a repetat încă o dată că principala sursă de completare a bugetului municipal sînt deducerile salariale ale cetățenilor care lucrează în municipiu.

„Dar noi, reprezentații Primăriei și Consiliul Municipal, facem tot posibilul pentru ca cei care au creat și sînt gata să creeze locuri de muncă, să nu le creeze. Noi doar le punem piedici, creînd probleme și majorînd taxele. Ne rușinăm de problemele legate de dezvoltarea Chișinăului, dezvoltarea afacerilor și dezvoltarea familiei. Mă adresez primarului general cu rugămintea să acorde o atenție deosebită acestui lucru. Vă rog să lucrați personal la planul anticorupție, care este acum supus discuțiilor publice. Se pare că documentul a fost scris de unii dintre luptătorii cu corupția pe care i-am menționat mai sus. Ivan Vasilievici, trebuie să terminăm cu acest lucru, de altfel oamenii vor gîndi rău despre dvs. și despre noi”, a declarat Vasile Chirtoca, consilierul municipal al capitalei.

În ceea ce privește bugetul, potrivit consilierului municipal, este necesar de planificat execuția acestuia în așa fel încît la sfîrșitul anului să nu avem 300 de milioane de lei de neutilizate.

„Vedem că unele evenimente importante trec de la un buget la altul, dar așa și nu sînt implementate”, a spus Vasile Chirtoca.

Leave a Reply