Chirtoca_RCB_25_s

Chiar dacă vom scurge apele reziduale direct în rîul Bîc, acest lucru va cauza mai puține daune, decît actualul mod de tratare a acestora (VIDEO)

Chestiunile ce țin de combaterea traficului de droguri, ecologia orașului, precum și soluționarea problemelor sociale au fost discutate de medicii Serviciului Anesteziologie şi Reanimatologie din cadrul Spitalului Clinic Republican cu procurorul orașului Ion Diacov și candidatul la postul de primar general din partea PCRM Vasili Chirtoca. Întîlnirea care a avut loc tradițional dimineața devreme, pînă la începutul schimbului de lucru, a fost condusă de profesorul Victor Cojocaru.

„Cu regret, și la nivelul administrației locale, și la nivelul structurilor de drept ale țării, traficul de substanțe narcotice nu este contracarat în modul corespunzător, a mărturisit publicului procurorul Ion Diacov, cunoscut prin inițiativele de combatere a traficului de droguri. Noi am pregătit un șir de propuneri, inclusiv, privind crearea în Moldova a unei structuri noi de control, ceva de genul Serviciului Federal pentru Controlul Circulației Drogurilor, Gosnarkokontrol rusesc. Sperăm mult ca autoritățile locale să fie reînnoite și mizăm pe susținerea din partea acestora”, a spus Ion Diacov.

Candidatul la postul de primar general al capitalei Vasili Chirtoca a discutat cu medicii proiectele de ameliorare a situației ecologice în oraș și proiectele sociale, incluse în programul său de gestiune a municipiului: „Situația ecologică la Chișinău este una complicată, a menționat Chirtoca. Din cauza toleranței actualelor autorități ale capitalei suprafețele ocupate de spațiile verzi s-au micșorat cu 15 la sută. Dar o îngrijorare mai mare provoacă actualul sistem de tratare a apelor reziduale, în baza unui ciclu incomplet”, a specificat candidatul.

El a explicat că actualul primar general Dorin Chirtoacă s-a grăbit să declare modernizarea stațiilor de epurare orășenești și victoria asupra mirosului neplăcut, care de zeci de ani afectează viața chișinăuienilor și se simte la o distanță de cinci km de la aceste stații.

„În primul rînd, mirosul nu a dispărut, a menționat Vasili Chirtoca, iar în al doilea rînd, situația doar s-a agravat”. Potrivit informației lui, noul proces de epurare, care prevede deshidratarea deșeurilor la nivel de 90 la sută printr-o metodă chimică și producerea îngrășămintelor din masele rămase, a fost conceput corect. Însă din motive neclare, inovațiile tehnologice nu au fost implementate pe deplin și la momentul de față conținutul rețelelor de canalizare orășenești este deshidratat doar la nivel de 30 la sută. Iar nămolul rămas, în care pe lîngă deșeuri menajere se mai conțin și resturi de coagulanți chimici, nocivi pentru sănătatea omului, este stocat pe sol. Nămolul deshidratat insuficient ajunge în sistemul apelor subterane și le poluează: „Credeți-mă, chiar dacă vom scurge apele reziduale direct în rîul Bîc, acest lucru va cauza mai puține daune, decît actualul mod de tratare a acestora”, a specificat Vasili Chirtoca.

Solicitat de medici să răspundă la întrebarea ce schimbări spre bine îi așteaptă pe locuitorii capitalei în sfera socială după 14 iunie, Vasili Chirtoca a împărtășit planurile sale de restabilire a înlesnirilor sociale și majorare treptată a salariilor medicilor și pedagogilor de la Chișinău: „Da, noi nu putem să dublăm sau să triplăm imediat salariile medicilor și pedagogilor, dar ne-am propus să efectuăm unele lucrări consecutive, ale căror rezultat va fi trecerea acestor categorii de specialiști în rîndul celor mai bine plătiți din țară. Și vom începe cu dezvoltarea, iar, mai exact, cu restabilirea sistemului diverselor înlesniri sociale”.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Leave a Reply