Chirtoca_CMC_06

În Chișinău trebuie de rezolvat de urgență problema reciclării deșeurilor (VIDEO)

La propunerea fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid, Consiliul Municipal Chișinău (CMC) intenționează să reia activitatea poligonului pentru deșeuri menajere din Țînțăreni și să atragă autoritățile municipale în construcția unei uzine pentru reciclarea deșeurilor, inițiată de una din companiile moldovenești. Această inițiativă a fost expusă de președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid, Vasili Chirtoca, în cadrul ședinței CMC din 18 februarie. Propunerea a fost susținută de majoritatea consilierilor municipali.

Vasili Chirtoca a calificat drept o catastrofă ecologică situația în care deșeurile solide sînt depozitate în capitală. „Proiectul cu privire la depozitarea și reciclarea deșeurilor solide este cu atît mai actuală în situația în care apar gunoiști improvizate și nu există o abordare corectă a acestei probleme. După ce în anul 2011 protestatarii au blocat accesul la poligonul pentru deșeuri din Țînțăreni, deșeurile au început să fie depozitate în mina Purcel. Insistăm asupra stopării de urgență a depozitării deșeurilor în această mină, care se află în raza Chișinăului”, a declarat consilierul municipal, propunînd proiectul respectiv spre examinare în CMC.

Vasili Chirtoca a explicat într-un interviu acordat pentru NOI.md că este necesar de restabilit funcționarea poligonului din Țînțăreni. „El a fost construit în anii 80 ai secolului trecut și corespunde tuturor normelor. Capacitatea lui a fost folosită în proporție de 40% și el poate deservi municipiul încă 30 de ani. Dacă există persoane care se împotrivesc, statul trebuie să se implice și să înlăture această ilegalitate. În cinci ani de depozitare la mina Purcel s-au adunat două milioane tone de deșeuri, inclusiv cîteva sute de mii de tone de deșeuri lichide, care pătrund în apele subterane, poluează fîntînile în satele din apropiere, rîurile și sistemul subteran de aprovizionare cu apă care trebuie să servească și urmașilor noștri”, a spus președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid.

Vasili Chirtoca a comunicat că una din companiile moldovenești a început construcția unei uzine de reciclare a deșeurilor, care ar putea soluționa definitiv problema depozitării deșeurilor în municipiu. „Cu această companie trebuie de negociat. Nu trebuie de vorbit despre aceea că pot fi alocați nu se știe de unde bani pentru construcția unei alte uzine de reciclare. Ne-am putea pomeni într-o situație absurdă, cînd va fi construită o întreprindere minunată de reciclare a deșeurilor, iar alături va fi o altă uzină de reciclare a deșeurilor, construită la inițiativa CMC. Aceasta va însemna un singur lucru – risipă de resurse”, consideră Vasili Chirtoca.

Consilierul a subliniat că prin această inițiativă fracțiunea pe care o reprezintă în niciun caz nu promovează interesele unei anumite companii. „Acest caz este unical prin aceea că firma care se ocupă de construcția uzinei de reciclare a deșeurilor este unică în felul său, iar uzina nu are analogii în municipiu. Aici nu poate fi vorba de conflicte de interese”, a menționat consilierul municipal.

„O problemă importantă este lichidarea deșeurilor acumulate în mina Purcel. Este necesar de creat un sistem de epurare a apelor reziduale și de mutat deșeurile în Țînțăreni. Aceste lucrări necesită investiții de sute de milioane de lei. În loc să meargă primarul, în anul 2011, în Țînțăreni, să ajungă la o înțelegere cu oamenii și să cheltuie pentru soluționarea problemei satului 10 milioane de lei, sîntem nevoiți să constatăm că am ajuns la o catastrofă ecologică, pentru aplanarea căreia este nevoie de sute de milioane de lei”, a declarat Vasili Chirtoca.

În opinia consilierului municipal, construcția și lansarea uzinei de reciiclare a deșeurilor automat va soluționa problema apariției gunoiștilor improvizate. „Chiar dacă această chestiune nu are legătură directă cu proiectul nostru de decizie, uzina va permite să eliminăm problema gunoiștilor improvizate. Însă aceste chestiuni totuși trebuie să rămînă de competența Primăriei și poliției municipale”, a conchis președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid din Consiliul Municipal Chișinău.

Cu unele amendamente, proiectul a fost susținut de 29 de consilieri municipali din partea fracțiunilor comuniștilor și celor fără de partid, PSRM, PPEM și Partidului Nostru.

Leave a Reply