Dialog Pro-Business

Declarație: Principala problemă a mediului de afaceri este lipsa mijloacelor pentru finanțarea dezvoltării

Problema principal a businessului moldovenesc este lipsa mijloacelor pentru finanțarea dezvoltării, căci acum businessul nu-i finanţat destul, deoarece sistemul bancar moldovenesc nu are resurse pentru a finanţa proiectele mari.

Această opinie a fost exprimată de președintele companiei DAAC-Hermes, consilierul municipal Vasile Chirtoca, în cadrul forumului de afaceri Dialog Pro-Business, care a avut loc la Palatul Republicii din Capitală, organizat de conducerea de vîrf a țării, transmite Noi.md.

El a menționat că pînă în prezent Guvernele Moldovei au acordat foarte puţină atenţie dezvoltării businessului, văzînd în el, în special, o sursă de completare rapidă a bugetului și ar fi greu să ne amintim careva decizii în sfera economiei, orientate pentru decenii.

Potrivit lui Vasile Chirtoca, decizii de acest fel, dacă nu ţinem cont de cota ”0„ pentru venitul reinvestit, pe care Guvernul liberal a anulat-o repede, nu au existat, iar politica promovată în domeniul economiei şi finanţelor în anii 90 a dus la distrugerea unei mari părţi a industriei.

Totuşi, o parte dintre întreprinderile industriale s-au păstrat, au apărut şi altele. Pe piaţa internă, poziţii sigure ocupă companiile locale din industria cărnii şi a lactatelor, produselor de cofetărie, panificaţiei, băuturilor fără alcool, vinului şi berii, de producere a covoarelor, a mobilei, a produselor cosmetice şi de parfumerie, a conservelor şi a uleiului.

Președintele companiei DAAC-Hermes a menționat că în țară se produc pompe, dispozitive cu acționare hidraulică, tehnică agricolă, aparataj, ambalaje, materiale de construcţie etc. Se dezvoltă agricultura şi turismul. În Moldova s-a acumulat o experienţă în administrarea proiectelor de afaceri, sînt ingineri calificaţi, bancheri şi specialişti în finanţe. Dar este foarte puţin pentru o concurenţă eficientă cu businessul străin, pentru asigurarea cu locuri de muncă şi oprirea migraţiei masive a populaţiei.

”Care este problema principală? Voi răspunde imediat: lipsa mijloacelor pentru finanțarea dezvoltării”. Familiile şi businessul moldovenesc nu-s finanţate suficient, sistemul bancar moldovenesc nu are resurse pentru a finanţa proiecte mari. Resursele în lei sînt scumpe şi scurte, cele în monedă străină, luate din băncile locale, nu pot fi cheltuite în interiorul ţării, de aceea ele pot doar susţine importurile (iar în sistemul actual pur şi simplu stimulează importurile)”, a menționat omul de afaceri.

El a subliniat că Moldova este cea mai săracă ţară din Europa, în care familiile şi companiile nu dispun de capitaluri istorice, lipseşte piaţa valorilor mobiliare şi investitorii instituţionali, iar unica sursă de finanţare este sistemul bancar, care e mic, scump şi incapabil să crediteze o dezvoltare serioasă.

Pe acest fundal sînt difuzate mituri despre faptul că oamenii de afaceri moldoveni nu au proiecte mari pentru ”surplusul de lichidităţi” de care dispun băncile comerciale şi despre aceea că pe noi ne vor salva doar investiţiile străine.

”Însă numai în compania DAAC Hermes au fost elaborate şi îşi aşteaptă ceasul 5 proiecte cu o valoare între 400,0 mln. şi 1,5 mlrd. lei. Aceste proiecte pot fi asigurate cu gajuri şi un management de calitate. Fragmente din aceste proiecte au fost demonstrate colegilor din secţia pe care o moderez. Şi mulţi dintre oamenii de afaceri moldoveni, pe care îi cunosc, au astfel de proiecte importante…”, a spus Vasile Chirtoca.

”Poate, totuşi, speranţa e la investitorii străini? Nu cred. Noi de 25 de ani, de la privatizare încoace, ne punem speranţele în ei. Şi ce avem? Cîteva companii globale care au ocupat nişele monopoliste şi atît! Companiile străine care activează în zonele economice libere, cu materie primă în comision, nu prea pot fi numiţi investitori. Nu vor veni la noi străinii, noi nu prezentăm pentru ei interes din multe motive, despre care nu avem timp să vorbim acum. De aceea la etapa dată trebuie să contăm pe propriile forţe. Este important să înţelegem aceasta şi să nu ne mai înşelăm în continuare”, a menționat președintele companiei DAAC-Hermes.

Leave a Reply