Chirtoca_nu_avem_primar

Declarație: Nu avem un primar de Chișinău (VIDEO)

Noi nu avem un primar al oraşului Chișinău, ci un primar general al întregului municipiu-capitală și un Consiliu Municipal, care ar trebui să rezolve probleme legate de întreaga municipalitate.

Cu toate acestea, el a fost privat de dreptul de a aproba planurile generale ale așezărilor din municipiu, care, acum, fac ceea ce vor în teren, în acelaşi timp au dreptul de a alege primarul Chișinăului și Consiliul capitalei, iar votul lor este esențial atunci cînd se aleg oameni după nişte principii obscure.

Declaraţia în cauză a fost făcută de omul de afaceri, preşedintele grupului de companii DAAC, consilierul municipal Vasile Chirtoca, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune ITV, transmite Noi.md.

„Nu există un primar de Chișinău. Cu toate că există orașul Chișinău și vedem semnul respectiv la intrarea în oraș. Noi avem municipiul Chișinău. Există, prin urmare, Consiliul Municipal, există primarul general al municipiului. Reiese că noi trebuie să rezolvăm probleme legate de întregul municipiu în ansamblu. Dar, anterior, printr-o lege Consiliul Municipal a fost privat de anumite drepturi, inclusiv dreptul de a aproba planurile generale ale localităților din municipiul Chișinău”, a spus Vasile Chirtoca.

El a spus că deseori are drum pe traseul spre Cojuşna și urmăreşte modul obraznic în care Primăria de Truşeni distribuie autorizaţii de construcţie de-a lungul şoselei dintre Chişinău şi Vatra.
„Cei de acolo construiesc ceea ce vor și unde doresc. Cînd mergi spre Vatra, era un lac în partea dreaptă, erau niște copaci. Acum, acolo tot au demolat şi au acoperit cu ceva. Dar acesta este municipiul Chișinău! Aceasta este o mare unitate administrativă. Aceasta este capitala! Şi oraşul, şi aceste localităţi. Și, bineînțeles, un fel de arhitectură centralizată ar trebui să rezolve problema aspectului acestei unități. Se pare că orașul Chișinău are obligații față de aceste localități, dar ele nu au obligații, în același timp au dreptul de a alege Consiliul Municipal și primarul Chișinăului, iar noi nu avem dreptul de a alege. Și votul lor este esențial atunci cînd se aleg oameni conform unui principiu obscur. Dacă Chișinăul ar alege de sine stătător, Dorin Chirtoacă nu ar fi fost niciodată ales”, a subliniat Vasile Chirtoca.

Leave a Reply