Chirtoca_universitatea_educatie_fizica_32

Primăria nu a îndeplinit decizia consilierilor referitor la stocarea gunoiului. La ce s-a ajuns? (DOC)

Decizia Consiliului Municipal referitor la depozitarea deșeurilor solide nu a fost nici pînă acum aprobată și trimisă spre executare de către Primăria Chișinău.

Atitudinea pasivă a autorităților locale față de inițiativa judicioasă, exprimată în repetate rînduri de președintele Partidului Comuniștilor și ai acelora din afara partidelor din cadrul Consiliul Municipal, Vasili Chirtoca, a agravat doar situația cu depozitarea deșeurilor, evacuate din Chișinău, informează NOI.md.

Timp de un an și ceva Fracțiunea Partidul Comuniștilor și ai acelora din afara partidelor, a încercat să obțină aprobarea Proiectului de decizie, care le-ar permite să uite ca de un vis urît, de problema depozitării deșeurilor solide, victime ale cărora devin tot mai mulți chișinăuieni. Proiectul de decizie privind depozitarea și prelucrarea deșeurilor solide în municipiul Chișinău, inițiat de Vasili Chirtoca, prevede întreprinderea unei serii de măsuri pentru eliminarea consecințelor dezastrului ecologic, cauzat de depozitarea gunoiului în mina „Purcel“, situată în apropiere de comuna Bubuieci. Una dintre măsurile propuse este redeschiderea Poligonului de deșeuri de la Țînțăreni.

A fost ignorată și propunerea de a crea un parteneriat privat în domeniul stocării și evacuării deșeurilor solide. Pentru rezolvarea problemei s-a propus de a apela la partenerii străini, care sînt dispuși să le împărtășească serviciilor Primăriei experiența proprie, în ce privește depozitarea și evacuarea deșeurilor solide. Primăriei i s-a propus, de asemenea, asistență la elaborarea unui studiu de fezabilitate privind evacuarea deșeurilor solide în mina „Purcel“, reciclarea și restabilirea situației ecologice pe teritoriul dat. Totodată, în document specialiștii insistă asupra necesității evaluării pagubelor aduse autorităților locale în timpul evacuării deșeurilor solide în mina „Purcel“.

Mai tîrziu, Fracțiunea Partidului Comuniștilor și ai acelora din afara partidelor a sugerat includerea în bugetului municipal local a 20 de milioane de lei pentru rezolvarea problemei în cauză. Suma propusă pentru rezolvarea problemei nu a fost susținută de majoritatea consilierilor și nu a fost inclusă în versiunea finală a documentului financiar principal al capitalei, aprobat la 11 mai, în a doua și ultima lectură. Semnătura secretarului Consiliului Municipal Valeriu Didencu pe Proiectul de decizie propriu-zis, susținut de majoritatea consilierilor încă în februarie 2016, a apărut însă abia în martie 2017, după ce a fost prezentată în mod repetat de Vasili Chirtoca.

Între timp, cînd Primăria nu își îndeplinește obligațiile în ce privește proiectele de decizii, aprobate de Consiliul Municipal, ceea ce e ilegal, Chișinăul se confruntă cu marea problemă de evacuare a gunoiului. Potrivit datelor estimative, în tomberoanele de gunoi din capitală s-au acumulat mai mult de două tone de deșeuri solide.

Leave a Reply