V_CHIRTOCA_valea_morilor

De ce nu ne-am retras voturile privind proiectul referitor la lotul de pămînt din Valea Morilor? (VIDEO)

La ultima ședință a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) a fost luată decizia cu privire la privatizarea unui lot de pămînt în parcul Valea Morilor, nu departe de ambasadele Ucrainei și Qatarului.

Socialiștii nu au votat și au părăsit sala, iar ceilalți consilieri au votat „pro”. Însă ulterior, aleșii locali din partea Partidului Nostru și-au retras în scris voturile, iar consilierii din fracțiunea Partidului Popular European din Moldova (PPEM) condus de Iurie Leancă au anunțat că își vor revizui decizia la ședința următoare a CMC.

Președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid, Vasili Chirtoca, a explicat pentru cititorii NOI.md de ce fracțiunea condusă de el a susținut acest proiect contradictoriu.

– Fracțiunea noastră a susținut proiectul, deoarece anterior noi am votat acest document în cadrul Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare și sîntem convinși că este o decizie corectă. Anume de aceea nu ne-am retras voturile după ce unii colegi au anunțat despre această decizie.

Noi am clarificat că viitorii proprietari ai acestui lot de pămînt într-adevăr intenționează să construiască aici un obiect sportiv. A fost prezentat și proiectul acestui obiect – îl puteți vedea pe această fotografie. Însă îi pot înțelege și pe colegii noștri, pentru că apar mai multe întrebări: sîntem oare noi convinși că după privatizare aici va fi construit anume acest obiect cu destinație sportivă? Acest lot a fost privatizat legal, adică au fost făcute suficiente investiții pentru a le evalua în volumul care permite privatizarea terenului la preț normativ? De ce de această problemă se ocupă o organizație obștească, dacă acest obiect necesită investiții importante?

În acest context, consider că îngrijorarea colegilor noștri nu este lipsită de temei și va trebuie să revenim asupra acestei chestiuni și să adoptăm o decizie specială privind lotul de pămînt respectiv. Președintele comisiei de profil care a propus această chestiune spre examinare și proprietarii proiectului care au investit în elaborarea lui 2 milioane de lei afirmă că complexul va include corturi de tenis, un bazin acoperit de 25 m cu tribune pentru a putea organiza competiții sportive (cu părere de rău, în Chișinău nu au rămas asemenea bazine), un hotel cu 25 de locuri, cu săli de conferință și restaurant. Acest edificiu nu va depăși patru niveluri cu mansarda, se potrivește bine cu peisajul și este inclus în Planul general.

În opinia noastră, acest obiect nu doar că nu va fi de prisos în acest loc, ci va înfrumuseța orașul și va deveni un obiect important al infrastrcuturii și sferei sociale. În niciun caz nu am fi votat acest proiect, dacă nu am fi fost siguri de toate acestea.

Însă după cum am menționat mai sus, ținînd cont de dubiile colegilor noștri, probabil că va trebui să revenim la examinarea acestei chestiuni în cadrul CMC, pentru a lua o decizie privind construcția acestui obiect concret și pentru a aproba planul detaliat de proiectare, inclusiv pentru a organiza ieșirea la barajul lacului. La ședință urmează să vină conducătorul acestei organizații sportive, pentru a informa consilierii despre proiect și investițiile planificate (7-8 milioane de euro). Termenul de rambursare a investițiilor nu poate fi mai mic de 12 ani și Doamne ajută ca acest proiect să fie unul reușit, pentru că acolo vor fi create locuri de muncă nu doar pe perioada de construcție, dar și pe parcursul funcționării lui ulterioare. Obiectul va fi deservit de cetățenii municipiului. Noi sîntem convinși că acest obiect nu va afecta imaginea orașului și acest proiect trebuie susținut. Însă dacă există dubii, noi sîntem gata să-i susținem pe colegii noștri și să stabilim mai clar destinația acestui obiect în decizia CMC. Sînt categoric împotriva de a vota negativ fără o clarificare a esenței acestui proiect. Trebuie de susținut și de promovat tot ce ce este de folos municipiului, ce aduce investiții și creează locuri noi de muncă, fără a ține cont de posibile acuzații de „lobby în favoarea unor interese”.

– Dar se vorbește că acest teren este destinat pentru depozitarea nămolului din lac…

– Mi se pare că atunci cînd nu există suficiente argumente pentru a-ți explica poziția, sînt aduse tot felul de alte argumente. Această ideea i-a fost sugerată unui coleg de-al nostru de niște persoane nu prea conștiincioase. Lacul Comsomolist a fost construit la începutul anilor 1950 și nu a fost curățat mai bine de 50 de ani. Atunci cînd lacul a fost curățat, nămolul era evacuat în totalitate imediat. Chiar dacă nu este foarte reușit, proiectul realizat sub conducerea actualului primar prevede un sistem de reținere a nămolului. Cele două rîulețe care curg în lac sînt separate de lac prin bariere speciale din beton și toate depunerile rămîn în niște lagune mici. Dacă lacul va fi curățat o dată la 20 de ani, atunci de pe teritorii mici și nămolul va putea fi evacuat imediat.

Încă o dată atrag atenția locuitorilor municipiului asupra faptului că este vorba despre un obiect excelent pentru acest loc și construcția acestuia merită a fi susținută. Însă pentru a primi răspunsuri la toate întrebările și a asigura o deschidere mai mare, noi sîntem de acord să examinăm repetat și mai detaliat acest proiect în cadrul CMC.

Leave a Reply