Chirtoca_Dolina_Roz_31

Ecologia este o prioritate a Chișinăului

Membrul Consiliului Municipal Chișinău, președintele holdingului DAAC Hermes, Vasili Chirtoca, a relatat într-un interviu pentru portalul NOI.md despre căile de soluționare a problemei de reciclare a deșeurilor în municipiul Chișinău.

„Prelucrarea deșeurilor este o problemă serioasă, soluționarea căreia desigur va dura ceva timp. În cadrul mesei rotunde de astăzi s-a constatat că la noi există o fabrică de sortare și reciclare a deșeurilor, capabilă să prelucreze pînă la 50 la sută din deșeurile solide din municipiul Chișinău. Eu intenționez să vizitez această întreprindere. Sînt curios să văd ce au făcut businessmenii entuziaști de la noi și să le propun asistență și susținere în măsura posibilității”, a menționat Chirtoca.

De asemenea, la masa rotundă care a avut loc la 20 august, în cadrul căreia s-au discutat cele mai recente cazuri de abatere de la legislația ecologică, Vasili Chirtoca a precizat că în bugetul municipiului pot fi găsiți banii pentru soluționarea problemelor ecologice, însă primarul și consilierii trebuie să stabilească prioritățile. „Eu cred că ecologia, prelucrarea deșeurilor în mod special, este principala prioritate nu numai la momentul actual, dar și în perspectivă”, a spus Vasili Chirtoca.

În opinia consilierului municipal, problema care trebuie soluționată urgent este restabilirea funcționării depozitului deșeurilor din satul Țînțăreni: „Sînt careva persoane care fac politică în acest sat și din cauza asta și se creează probleme. Dar ele pot fi soluționate. Această soluție nu costă scump, de aceea cred că Primăria trebuie să intre în dialog cu ei”.

Totodată, Chirtoca considera că întreprinderea „Autosalubritate” este cea care duce toată responsabilitatea și care ar trebui să se mobilizeze. „Noi deja am acumulat în jurul municipiului Chișinău 1 milion de tone de deșeuri, iar asta este o catastrofă ecologică”, a conchis Chirtoca.

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a Reply