Chirtoca_tribuna_md

Vasili Chirtoca: Pentru mine e important să schimb viaţa chişinăuienilor în bine

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul om de afaceri Vasili Chirtoca, candidatul PCRM la funcţia de Primar general al municipiului Chişinău, a vorbit despre campania electorală, principalele probleme ale capitalei, ce ar dori el să schimbe, dar şi despre multe alte lucruri interesante.

T: Dle. Chirtoca,  e ultima săptămînă de campanie electorală pentru funcția de Primar general al municipiului Chișinău. Cum apreciați perioada de cînd ați anunțat oficial că veți lupta pentru postul de Primar al capitalei?

V.Ch.: Am obţinut multă informaţie nouă, o nouă experienţă, am înţeles şi mai mult cît de cardinal trebuie schimbată administrarea Chişinăului.

T: Nu regretați că ați schimbat viața de om de afaceri pe cea de persoană publică?

V.Ch.: Eu niciodată nu regret nimic.

T: Ați avut mai multe întrevederi. Care sînt problemele cel mai des invocate de chișinăuieni? De ce totuși cel puțin o parte din acestea nu au fost rezolvate pînă acum?

V.Ch.: Principalele probleme invocate de chişinăuieni nu pot fi soluţionate în perioada scurtă a campaniei electorale. Este vorba despre tarifele la serviciile comunale, starea deplorabilă a cartierelor şi scărilor, atitudinea batjocoritoare a cinovnicilor faţă de oameni. Toţi fac asta: de la un instalator pînă la cei mai mari cinovnici din Primărie. Vom soluţiona aceste probleme, dar pentru asta e nevoie de timp. Chestiunile legate de acordarea ajutorului unor oameni concreţi care au nevoie de el noi le soluţionăm în paralel, exact aşa cum facem deja de peste 20 de ani.

T: Ce ați dori să schimbați în regim de urgență în municipiul Chișinău?

V.Ch: 1. Voi opri orice construcţie în zonele verzi, în interiorul cartierelor în partea istorică a oraşului, în spaţiul dintre case şi pe străzile aferente. 2. Voi revedea statele de personal ale Primăriei şi preturilor, le voi reduce şi voi îndrepta oamenii eliberaţi la amenajarea cartierelor şi zonelor verzi. 3. Voi introduce transparenţa totală a tuturor deciziilor Primăriei şi Consiliului Municipal. 4. Imediat voi comanda Institutului „Urbanproiect” elaborarea unui nou plan general al capitalei. 5. Voi transforma site-ul Primăriei din unul informativ într-un sistem de interacţiune activă între putere şi cetăţeni. Îl voi integra în bazele de date ale Fondului Social, Cadastrului, Notariatului, Ministerului Justiţiei, companiei „Registru”, Oficiului Stării Civile. 6. Voi introduce Sistemul de administrare electronică a parcărilor existente. 7. Voi crea departamente de investiţii, dezvoltare economică, turism. 8. Multe altele.

T: Funcția de Consilier municipal vă tentează? Vă va oferi aceasta suficiente pîrghii pentru a schimba lucrurile în Chișinău?

V.Ch.: Pentru mine estre important să schimb viaţa chişinăuienilor în bine. Eu fac asta de mulţi ani şi voi continua să fac în orice calitate.

T: Ce scor electoral mizați să obțineți?

V.Ch.: Voi trece în turul doi, iar acolo vom vedea deja.

T: Sînteți candidatul PCRM. Apropo, în ce relație sînteți cu Dl. Vladimir Voronin? Ați primit invitație de a adera la partid?

V.Ch.: Îl consider pe Vladimir Voronin cel mai puternic conducător din toată istoria noastră de la independenţă încoace, care niciodată nu a pus interesele personale mai presus decît ale ţării. Am acceptat propunerea lui, deoarece îl cunosc personal, nu din presa de bulevard. La baza înţelegerii noastre stă principiul: eu mă ocup de gospodărire, dar nu de treburile partidului şi a membrilor de partid.

T: Vă tentează o carieră în politică? Admiteți că vă Veți implica mai activ? Eventual în alegerile parlamentare…

V.Ch: Nu am aşa planuri.

T: În această campanie, oamenii au aflat că Vasili Chirtoca cîntă. Oferiți-ne mai multe detalii…

V.Ch: Cînt din copilărie cu prietenii, acompaniaţi de chitară, la karaoke, am înregistrat cîteva cîntece pentru soţie, iar unul – împreună cu ea. Cu plăcere îi susţin pe acei care cîntă. Cîntecul şi muzica este legătura noastră directă cu cerul şi această legătură trebuie stabilită periodic măcar pe această cale.

T: Cum va arăta Chișinăul peste 4 ani?

V.Ch: Totul e scris în programul meu, amplasat pe site-ul www.chirtoca.md. Multe din cele scrise în program le vom face, dar vom începe totul în aşa mod încît chişinăuienii să poată spune: Municipiul este administrat eficient, nu există birocraţie, s-a diminuat corupţia, viaţa se îmbunătăţeşte simţitor, este sens ca tinerii să rămînă aici, să creeze familii, să nască copii şi să genereze proiecte”.

Andriana Cheptine

tribuna.md

Leave a Reply