Chirtoca_pan_md_1

Vasili Chirtoca: «Am certitudinea, că orașul nostru are un viitor luminos»

Candidatul PCRM despre zăpăcirea alegătorilor și societatea de clase antagoniste

Se spune, că în politică se vine pentru a se îmbogăți. De ce atunci oamenii de afaceri își doresc să devină figuri politice? Despre aceasta în emisiunea on-line «Fără mituri la pan.md a vorbit candidatul PCRM la funcția de primar de Chișinău Vasili Chirtoca.

– Bună ziua, domnule Chirtoca. Mai nu V-am numit Chirtoacă. Nu Vă sperie, că alegătorii Vă vor confunda cu actualul edil al capitalei? Există o consonanță a numelor…

 – Puțină istorie privind numele meu de familie. Pentru prima dată el a fost atestat în actele cancelariei cnezatului moldovenesc în a. 1504. Un oarecare Chirtoc, poate chiar strămoșul meu, a vândut cuiva o moară. Acest nume Chirtoc și este adevăratul nume al tuturor Chirtocilor. În continuare strămoșii mei – eu dispun de acte editate de la 1712 încoace, – toți au fost Chirtoc. Începând cu a.1795 în satul de baștină al tatălui meu locuiau doi inși cu numele Chirtoc și unul – Chirtoca. Numele meu se trage de la acel Chirtoca.

– Sunteți ruda actualului primar?

– Nu. Mai mult – nici nu ne cunoaștem. Nu am avut ocazia să-l cunosc personal. Iar numele Chirtoacă a apărut în Basarabia în sec. XIX. Există mai multe versiuni, chiar și aceea, că ar fi varianta feminină a numelui Chirtoc. El era Chirtoc, ea – Chirtoca. În familiile moldovenești adesea domină femeile, nu-i vorba de matriarhat, dar e posibil, că anume asta s-a întâmplat cu acest nume.

Nu, nu mi-i frică să fim confundați. Mai ales că noi spunem clar, că eu sunt Vasili.

– Încă în a. 2010 publicația ucraineană «Дело» V-a inclus în lista celor mai prosperi și înstăriți businessmeni din Moldova. Ce sunt banii, pentru Dvs. personal?

 – Pentru mine – independența și posibilitatea de a crea ceva.

 – Ați declarat, că «din primele zile după venirea la putere echipa noastră va acționa rapid, ferm și dur, pentru ca locuitorii imediat să simtă scăderea prețurilor la diverse servicii». Cum e posibil, din moment ce trăim în capitalism și prețurile sunt dictate de piață?

– Cum pot fi dictate de piață prețurile la serviciile comunale, dacă toți furnizorii sunt monopoliști-sadea? Eu cred că formarea prețului de cost al serviciilor întreprinderilor comunale trebuie analizată, și se vor găsi rezerve. Va trebui, în această chestiune, să ne clarificăm rapid și minuțios. Din păcate, avem foarte mulți oameni săraci, și noi intenționăm să le ușurăm viața.

– Cu privire la prețuri avem o întrebare-video de la sudorul Petru Curcer: «Domnule Chirtoca, cât costă azi la Chișinău un kilogram de cartofi?». 

– Un kilogram de cartofi?.. Am mai fost întrebat: «Da cât costă o călătorie în troleibuz? Da cât costă un kilogram de încă ceva?». Vânzătorul de cartofi și gospodinele casnice știu cât costă kilogramul de cartofi, dar asta nu înseamnă, că ei pot administra un oraș. Eu, dacă nu știu ceva, voi ști. Să zicem, acum trei ani eu nu știam cât costă un șampon – nu știam nimic despere cosmetică și parfumerie. În prezent eu fac din Viorica-Cosmetic o companie globală. Până a veni eu în fruntea ei, Viorica vindea pe piața internă marfă de circa 12 milioane lei. Anul acesta va vinde produse cosmetice și de parfumerie în sumă de 60 milioane lei, iar peste câțiva ani – în sumă de zeci de milioane de euro. Eu acum știu nu doar cât costă – eu cunosc toate amănuntele, inclusiv cele ale procesului de producere. Cele spuse se referă la orice lucru, de care mă apuc. Iar întrebările de genul acesta au menirea să distragă electoratul de la dorința de a vedea în candidat ceea ce este cel mai important – profesionalismul, capacitatea de a se dumiri în toate problemele orașului și de a le soluționa.

– Da ce trebuie să cunoască un primar general?

– Cel mai important, pentru un primar, e să cunoască bine, detaliat, gospodăria orășenească. Pentru aceasta el are nevoie de o pregătire, care îl va ajuta să obțină aceste cunoștințe. Spre exemplu, directorul unei întreprinderi constructoare de mașini nu poate să nu cunoască toate nuanțele procesului de producere.

Însă cea mai importantă calitate este dragostea pentru oraș. Plus la aceasta, primarul trebuie să-și iubească țara și neapărat să viseze la timpul, când în rezultatul muncii lui aici vor fi mult mai mulți oameni fericiți. Această persoană trebuie să poată genera proiecte, pe care apoi să le aștearnă pe hârtie, să le proiecteze și să le implementeze.

– Cine a propus să fie înaintată candidatura Dumneavoastră?

– Oferta mi-a făcut-o liderul Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin. Pentru a lua decizia, am avut nevoie de o jumătate de zi, deoarece postul acesta mă interesa, mai mult ca atât – eu deja îmi formasem careva idei de bază privind administrarea orașului.

Eu spun foarte sincer, că nu sunt un promotor al ideologiilor, eu sunt un administrator și vreau să mă ocup de soluționarea problemelor capitalei. Unde mai pui, că ne-am înțeles din start cu dl Voronin, că la primărie eu nu voi rezolva problemele de partid ale cuiva. Eu sunt ferm convins, că voi putea rezolva problemele orășenilor și cele care țin de dezvoltarea Chișinăului.

– Apropo despre Partidul comuniștilor, mai am o întrebare de la ex-deputatul PCRM, liderul partidului ”Casa noastră –Moldova” Grigore Petrenco: «Dat fiind, că sunteți candidatul Partidului comuniștilor, din ce clasă socială faceți parte? Vă considerați reprezentant al clasei muncitoare, sau al burgheziei? Dacă al burgheziei, atunci cum explicați faptul, că Partidul comuniștilor a înaintat un reprezentant al burgheziei?»

 – Din punctul meu de vedere, teoria societății de clasă nu mai este actuală. În timp, a fost nevoie ca o anumită clasă socială să fie mobilizată pentru anumite preschimbări, pentru lichidarea monarhiei, de aceea a fost elaborată această teorie. Atunci, ea corespundea realităților, deoarece trecerea individului dintr-o clasă în alta era problematică. Astăzi noțiunea de clase nu mai există. Astăzi oamenii născuți la țară, peste un timp devin conducători și businessmeni, iar cei care au o instruire bună – manageri. Este calea optimă spre business. Despre ce clasă putem vorbi, dacă echipa mea – oameni cu vârsta în jur de 40 ani – au venit la mine imediat după anii de studenție? Manifestându-se, au devenit adjuncții și partenerii mei. În închipuirea lui Petrenco, cu rațiunea-i dogmatică, ei sunt capitaliști.

Eu propun să nu divizăm societatea pe clase, eu în general sunt contra divizării ei. Iar doctrinele ce domnesc în țara noastră, în majoritatea lor, sunt foarte primitive. Unele trag spre Vest, altele – spre Est. De aceea eu sunt adeptul doctrinei, conform căreia noi trebuie să facem ordine în țara noastră și în capitala ei. Noi trebuie să o facem de sine stătător. Nimeni nu ne va ajuta.

– Cărui oraș trebuie să-i semene Chișinăul?

– Nici unui alt oraș. Chișinăul are propria față, concepție și istorie, care urmează a fi înțelese. Este un oraș foarte frumos. Drept că ”fața” lui este cam murdară, trebuie să o spălăm. Intrările în Chișinău sunt mai frumoase ca a capitalelor altor state. Avem clădiri splendide, natură, vegetație sădită cu cap, dar care azi este distrusă de primărie. Trebuie să nu-ți iubești deloc orașul, ca să permiți așa ceva.

– Pentru a ”spăla” și dezvolta orașul, e nevoie de bani. De unde să-i luăm?

– Vreau să spun, că bani pentru capitală sunt suficient de mulți. Dacă un finanțator, care implementează proiecte complexe, va vedea, că în urma realizării acestor proiecte bugetul crește, probleme nu vor mai exista. Cei mai râvniți contractanți de credite din lume sunt capitalele. Este mai convenabil să dai împrumuturi capitalelor, nu statelor. Ratingul lor de împrumut este întotdeauna mai înalt. Noi vom găsi specialiști și vom ieși pe piața împrumuturilor internaționale.

De aceea trebuie să începem fără tam-tam și să ne facem datoria în cel mai scurt timp.

– Cât de scurt? 

– În 4-5 ani la Chișinău se pot face multe. Proiectele trebuie realizate în complex, în acest oraș vor fi investite nu sute de milioane de lei – sute de milioane de euro. Pe parcursul unui an, trebuie să reparăm nu 5 -6 străzi, da 50 -60. Este o cifră reală.

– Deoarece noi dialogăm în formatul emisiunii ”Fără mituri”, Vă propun să apreciați cum anume ne dăunează miturile și iluziile, de ce trebuie să ne debarasăm de ele?

– Trebuie să spun, că avem suficiente mituri în cultura noastră. Există mituri bune, inclusiv cele din vechime, despre eroii noștri populari. De ele nu trebuie să ne debarasăm.

Dar să propage informații neverificate nu recomand nimănui, deoarece în rezultat oamenilor nu le va fi mai bine, acest fel de informație trezește doar pesimism. Țara se poate transforma doar cu condiția, că numărul optimiștilor va fi mai mare decât al pesimiștilor. De aceea eu propun să ne programăm pozitiv și să alegem un primar general veritabil. Eu le doresc succese orășenilor și am certitudinea, că orașul nostru are un viitor luminos.

pan.md

One Comment

  • бизнесмен

    интересное интервью, но тема бизнеса не раскрыта

Leave a Reply